Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boogaart, Jacobus Wilhelmus van den

Koos van den Boogaart
Afbeelding gewenst
Volledige namen Jacobus Wilhelmus
Geboortedatum 09-09-1923
Geboorteplaats Gilze
Adres Alphenseweg 7 (A 516)
Woonplaats Gilze
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep zonder
Overlijdensdatum 29-10-1944
Plaats van overlijden Turnhout
Bijzonderheden omgekomen door noodlottig ongeval

Deze pagina is in bewerking.

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Koos van den Boogaart (geboren Gilze 09-09-1923 - gestorven Turnhout 29-10-1944), zoon van Johannes Hendrikus van den Boogaart (geboren Gilze 26-12-1892 – gestorven Gilze 02-11-1986) en Adriana Catharina Bergmans (geboren Oosterhout 05-07-1891 – gestorven Gilze 24-09-1942). Het gezin Van den Boogaart telde vier kinderen.

Achtergrond

Koos van den Boogaart is geboren op 09-09-1923. Vader was Johannes Hendrikus van den Boogaart (26-12-1892 – 02-11-1986), landbouwer uit Gilze. Moeder was Adriana Catharina Bergmans (05-07-1891 – 24-09-1942) uit Oosterhout. Koos was de tweede van de vier kinderen Van den Boogaart. Het echtpaar vestigde zich aanvankelijk in Oosterhout en ging in 1921 in Gilze wonen. In 1926 verhuisde het gezin naar de Alphenseweg 7 (A 516).

Gebeurtenis

Bidprentje Jos van den Boogaart (Collectie Bidprentjes Heemkring Molenheide)

Op vrijdag 27 oktober 1944 werd Gilze bij de opmars van de geallieerden naar het vliegveld bevrijd. De Duitsers verwoestten op het laatste moment nog de toren en een groot deel van de kerk. Hieronder een ooggetuigenverslag.[1]

“Al vroeg worden we ’s morgens gewekt door de hoefslag van paarden en het gestoot van hotsende karren. Uit onze schuilplaats gekomen, zien wij de aftocht der vijanden: een lange stoet van oude vehikels van allerlei soort trekt voorbij, begeleid door Duitsers in gescheurde grijze en groene uniformen. Enkele groepjes blijven nog achter en lopen door de straten, helm op, geladen geweer met bajonet in de hand. In de verte tikken mitrailleurs. Gespannen wordt er toegeluisterd. Spoedig worden de geluiden krachtiger en zwellen geleidelijk aan tot een machtig concert van oorlogsrumoer. De Polen zijn vannacht reeds in hun tanks en gevechtswagens geklommen in de velden bij Alphen en Baarle-Nassau en zijn vanmorgen bij het eerste licht hun opmars begonnen langs de Alphense weg in de richting van het vliegveld. Wij weten nu zeker, dat het grote offensief is ingezet, want tegen de middag worden reeds gevechten geleverd nabij het dorp Gilze. Zonder onderbreking ratelen nu de mitrailleurs, soms met felle korte stoten, dan weer in een langgerekt getik. De lichte artillerie bombardeert de Duitse weerstandsnesten langs de betonweg en ook de kanonnen der tanks mengen zich in het gevecht. Hardnekkig bieden de Duitsers hier weerstand en er wordt verbitterd gestreden. Verdwaalde kogels komen overal in de omgeving terecht. Door neerkomende granaten vallen zo in dit laatste uur nog twee slachtoffers onder de burgerbevolking: Koos van den Bogaart en Jos Clemens. Koos was zwaar gewond en omdat de ziekenhuizen in de directe omgeving vol lagen is hij overgebracht naar Turnhout. Daar is hij twee dagen later overleden.

Verwoeste kerk in Gilze (Beeldarchief Heemkring Molenheide)

Op het plein in Gilze wachten een viertal Duitsers aan het einde van een telefoondraad. Deze voert naar de kerk, naar een springlading in de toren. Het is elf uur en de gevechten hebben hun hoogtepunt bereikt. Het vuren klinkt nu heel dichtbij en in een korte pauze hoort men reeds het vaag gebrom van tanks. Zullen ze de kerk nog redden? Maar een springlading is gemakkelijk en vlug te ontsteken met een druk op de knop … Plotseling davert en trilt de grond. Een zware explosie rukt de dikke muren met geweld uiteen. De hoge spitse toren stort neer en valt krakend en kletterend languit over de straat. De overblijvende ruïne wordt gehuld in het rode stof van steengruis."

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg (bevolkingsregister)
  • Vijf jaar luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog. Heemkring Molenheide, Gilze, 1988.

Noten

  1. Vijf Jaar Luchtfront, deel vijf, 163 -164.