Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bontweverij, N.V. Eerste Tilburgse

Is onderzocht door Hessels, Hans en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans.


N.V. Eerste Tilburgse Bontweverij
FotoEBF2.jpg
Type bedrijf Spinnerij en weverij
Vestigingsadres 1917; Houtstraat 142, 1946; Houtstraat 158
Datum oprichting 1914 1ste akte en 1917 2de akte
Datum opheffing 30 september 1946
Eigenaars / oprichters Benoemde commissarissen in de NV Michel Kan, Meijer Davidson (beide uit Amsterdam) en Louis van Geens (Meppel). Direkteur Jan Hendrik Oldenkotte (17-01-1876 Haaksbergen).
Opvolging Fabriek werd in 1929 in Kontich bij Antwerpen (B) voortgezet.
Familieverbanden De drie joodse families hebben huwelijksbanden met elkaar (zie gezinskaarten)
Herkomst eigenaars / oprichters M. Kan uit Meppel, later Amsterdam. M. Davidson uit Beverwijk, later Amsterdam,L. van Geens uit Meppel.
Herkomst vreemd kapitaal Aandelen emissie bij oprichting; 180 aandelen à fl. 100,=, waarvan 75 geplaatst en volgestort bij verlijden van de akte. In 1916 wordt een 6% obligatielening uitgeschreven (120 obligatiën elk groot fl. 250,=)
Innovatieve aspecten Specialisatie in de produktie van stoffen voor dweilen en handdoeken
Reikwijdte van het bedrijf Grondstoffen veelal geïmporteerd en export van gefabriceerde producten.

Algemene omschrijving

De N.V. Eerste Tilburgsche Bontweverij is in de vorm van een vennootschap opgericht in 1914 en gevestigd aan de Houtstraat in Tilburg. Er werden vele verschillende stoffen geproduceerd: katoen, ratinees (noppenstof), velours de laine (fluweelwol), dameslaken, gordijnstoffen en buckskin die gebruikt werden voor de productie van molton en linnen dweilen, poetsdoeken, handdoeken, dekens en gordijnen.

1917: Aanvraag voor 4 elektromotoren samen 21 pk voor spinnerij en weverij.
1920: Vergunning voor uitbreiding van de inrichting (Sectie N 6227/6228) verleend.

In de oorlogsjaren 14/18 had de fabriek het evenals vele andere moeilijk om aan de benodigde grondstoffen te komen, met name katoengarens.

In 1921 werd de bontweverij getroffen door een brand in de bergplaats. In 1923 werd er al eens een staking aangekondigd.

Vanwege een belastingsgeschil werd in 1927 door de directie gedreigd de ongeveer 80 arbeiders te In 1927 een vergunning voor uitbreiding met plaatsing van een stoomketel met een verwarmd oppervlak van 7m2 en 2 elektromotoren van resp. 10 en 20 pk.

In september 1928 moest directeur Kan, toen al woonachtig in Antwerpen, in Breda voor de arrondissementsrechtbank verschijnen wegens valsheid in geschrifte bij een transactie met een partij garens in zijn bedrijf.

In 1929 kwam het tot een conflict tussen de arbeiders en de directie over een voorgestelde loonsverlaging. De bontweverij wilde de lonen, die hoger lagen dan gebruikelijk in de branche, verlagen om overeind te kunnen blijven. Alternatief was de in dienst zijnde “dure” arbeiders te ontslaan en jonger, goedkoper personeel aan te werven. Vooral de concurrentie met een gelijksoortig bedrijf in Helmond was moordend. Uiteindelijk gingen de arbeiders in april 1929 in staking en daarop besloot de directie de productie naar Contich (heden Kontich) bij Antwerpen in België te verplaatsen en de 22 stakende arbeiders te ontslaan. De productie zou daar moeten plaatsvinden in een oude bierbrouwerij, De Reep. Een “reporter ter plaatse” verklaarde dat de brouwerij een bouwval was waar amper licht binnenviel en een overplaatsing van het bedrijf zou maanden tijd kosten.

Gezinskaarten

Opmerkingen

  • Op 10-12-1913 werd door de N.V. ETB en directeur Oldenkotte reeds geadverteerd en gevraagd naar een bij grossiers en confectiefabrikanten “goed ingevoerd” agent.
  • Ten tijde van de obligatiehoudersvergadering van 24-6-1922 waren mede-oprichters Kan en van Geens directeuren van de N.V.
  • Kan was bij de stopzetting in 1929 in Tilburg nog steeds directeur.
  • Bij de Looiersbeurs werd door notaris Heufke de provisionele veiling op 17-7-1929 van "de gunstig gelegen fabrieksgebouwen met inrijpoort, bovenwoning, fabrieksschoorsteen, erven en open terrein" aangekondigd. Groot in totaal 36 aren en 15 m frontbreedte. Tevens een woonhuis aan de Oude Langstraat 3 nabij de Molenstraat.
  • Op 19 en 26 maart 1934 werd echter een finale veiling aangekondigd in koffiehuis Jos van Blerk aan de Gasthuisstraat. Aangeboden werd “Het voormalig, gedeeltelijk afgebrande fabrieksgebouw met kantoorlokaal, bovenwoning en groot open terrein”. Het onroerend goed was nog verhuurd tot 1-6-1934 (aan de Elektrische Garenspinnerij?).
  • Bij de veiling van de Tilburgse bezittingen in 1934 was de ETB nog in Contich actief.

Bronnen

  • Notaris Maas
  • BHIC
  • Nieuwe Tilburgsche Courant
  • NRC
  • Dagblad de Tijd
  • Regionaal Archief Tilburg


Afbeeldingen

ETBBelgieWiki.JPG