Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bont, Guillaume Josephus Adrianus Maria de

Guillaume de Bont
De bont2.PNG
Volledige namen Guillaume Josephus Adrianus Maria de Bont
Geboortedatum 27-02-1913
Geboorteplaats Tilburg
Adres Nieuwe Goirleseweg 135
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Slager
Overlijdensdatum 07-10-1944
Plaats van overlijden Dortmund (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een geallieerd bombardement tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Guillaume Josephus Adrianus Maria de Bont (Geb. 27-2-1913– gest. Dortmund 7-10-1944), slager. Zoon van Josephus Johannes de Bont (1877-1949) en Catharina Hooijen (1879-1933). Hij overleed op 7-10-1944 tijdens een bombardement op Dortmund. Guillaume was verloofd.

Achtergrond en jeugd

Guillaume wordt op 27 februari 1913 te Tilburg geboren als zoon van Josephus Johannes de Bont , fietshersteller, en Catharina Hooijen. Guillaume wordt als vijfde zoon geboren in het gezin, na hem komt er nog een dochter. De familie de Bont woont aan de St. Josephstraat, op verschillende huisnummers. In 1938 gaat Guillaume uit huis en gaat aan de Elzenstraat 155 inwonen. Later verhuist hij naar de Nieuwe Goirlese weg. Hij heeft toekomstplannen samen met zijn verloofde Riet Alberts.

Arbeidsinzet in Duitsland

Guillaume wordt verplicht te gaan werken in Duitsland. Vanaf augustus 1944 werd er zwaar gebombardeerd op Duitse steden. Na het mislukken van de operatie Market Garden werd het verder opgevoerd. Vooral strategische doelen moesten het ongelden zoals rangeerterreinen en industrie. In de avonduren van 6 oktober 1944 werd Dortmund zwaar gebombardeerd. Deze aanval kostte minstens 1.148 levens. Een van de slachtoffers was Guillaume de Bont. Hij werd begraven op het kerkhof in Dortmund en later overgebracht naar het Nederlands ereveld te Düsseldorf-Oberbilk.

De Hilverbode 26 mei 1945

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis