Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bogers, Pieter Bartholomeus

Pieter Bartholomeus Bogers
Afbeelding gewenst
Volledige namen Pieter Bartholomeus Bogers
Geboortedatum 09-04-1902
Geboorteplaats Sprang-Capelle
Adres Leliestraat 14
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Goverdina Janneke Blok
Beroep Schoenmaker
Overlijdensdatum 06-09-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Bogers, Pieter Bartholomeus (geb. 09-04-1902 Sprang-Cappele, gest. 06-09-1944 Tilburg), schoenmaker. Zoon van Cornelis Bogers (1878-1938) en Johanna Elisabeth Maijers (1881-1946). Op 28-09-1931 trouwde hij met Goverdina Janneke Blok (1899-?). Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren. Bogers overleed op 06-09-1944 in Tilburg.

Dolle Dinsdag
Op Dolle Dinsdag (05-09-1944) wisten de Duitsers niet hoe vlug ze Tilburg moesten verlaten. Hier passeren auto's met hooggeplaatste militairen en Nederlandse meelopers het viaduct aan de Ringbaan-Oost. Foto: J. Cremers, Collectie Regionaal Archief Tilburg

Achtergrond en jeugd

Pieter Bogers is geboren op 9 april 1902 geboren in Sprang-Capelle. Samen met zijn ouders, Cornelis Bogers en Johanna Elisabeth Maijers, en zijn twee jongere broers, Johannes en Machiel, woonde Pieter in de Lovenschestraat in Sprang op nummer 152 en later op nummer 160.

Piet werd schoenmaker, net als zijn vader. Op 28 september 1931 trouwde hij, 29 jaar oud, te Venlo met Goverdina Janneke Blok. Samen met haar woonde hij in Tilburg, eerst in de Verenigingstraat op nummer 16. Na de geboorte van hun eerste dochter, Johanna Hendrika, zijn ze verhuisd naar de Leliestraat 14. Daar werden nog een zoon, Jan Pieter Bartholomeus, en en dochter, Hendrika Johanna Goverdina geboren.

Waarschuwing, 6-9-1944
1726 20 0001 klein.jpg
Roof of plundering en onbevoegde toegang tot woningen, panden of terreinen wordt streng bestraft. Archief 1726, Regionaal Archief Tilburg

Arrestatie en executie

Op dinsdag 5 september 1944. 'Dolle Dinsdag', speelden zich in heel Nederland chaotische en emotionele taferelen af. De geallieerden wonnen in hoog tempo terrein, begin september waren Brussel en Antwerpen bevrijd. De vijfde september verspreidde zich via BBC-radio het gerucht dat de geallieerden de grens met Nederland al gepasseerd waren. Veel NSB-ers vluchtten naar Duitsland uit angst voor wraakacties.

Basisschool Tafelbergstraat
Basisschool aan de Tafelbergstraat, 1991. Waarschijnlijk zijn bergmans en Bogers op de speelplaats doodgeschoten. Foto: Frans van Aarle, collectie Regionaal Archief Tilburg

In Tilburg werd de Uitzonderingstoestand afgekondigd, de bezetter dreigde met harde maatregelen (ook met de doodstraf) als men mensen betrapte op ‘benadeling van de bezetter’. Samenscholingen waren verboden; op groepen met meer dan vijf personen mocht zonder waarschuwing geschoten worden. Burgers die zich op straat waagden, werden gedwongen om op het station treinen met oorlogsmaterieel te gaan lossen. De Ordnungspolizei en de SS patrouilleerden door de straten van Tilburg.

Tilburg, 5 september 1944

Bogers werd op 5 september, samen met de veel jongere Wim Bergmans, door Duitse militairen betrapt op het leeghalen van de woning van het gevluchte NSB-gezin Kleijn aan de Ringbaan-West 254. blijkbaar waren er karpet en kledingstukken uit het huis ontvreemd. Vermoedelijk zijn beide mannen naar de meisjesschool aan de Poelstraat (de tegenwoordige Tafelbergstraat) gebracht, waar zij de volgende dag, 6 september, op de speelplaats van de school zijn doodgeschoten.[1]

Na de executie zijn de lichamen van beide mannen naar de Willem II-kazerne gebracht, waar ze opgehaald konden worden. beiden hadden schotwonden in het hoofd en de borst. Bogers is op 9 september begraven.


Met dank aan Sanne van der Peet

Gebeurtenis

Dolle Dinsdag, 5 september 1944

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
  • Ad de Beer, Zo maar een stad. Tilburg 1940-1945, Tilburgse Historische Reeks 3 (Tilburg 1994)

Noten

  1. Archief 30, Luchtbeschermingsdienst van de gemeente Tilburg, 1936-1946, invnr. 152. Er is ook een situatietekening aanwezig. Overigens is het niet helemaal zeker dat het hier Bergmans en Bogers betreft. Aan de Poelstraat 3 (R.K. lagere school voor meisjes) zat de Deutsche Polizei, aan de Poelstraat 3a (R.K. kleuterschool) de Staats Sicherheits Polizei. De Poelstraat heet nu Tafelbergstraat. Beide scholen zijn gesloopt.