Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boekhandels

Uit de eerste helft van de negentiende eeuw zijn in Tilburg enkele boekhandels bekend, namelijk De Wed. J. van Gemert en Zonen (sinds 1818), A. van der Voort (Drukkerij A.J. van der Voort & Zonen; 1840), Boekhandel Gebroeders De Kanter (ca. 1844) en Drukkerij/Boekhandel Bergmans (1847).

Uit de tweede helft van de negentiende eeuw kennen we de boekhandels H.D. van de Sande (ca. 1870), Boekhandel Vattier Kraane (1874), Jan van Laarhoven (1875), J.A. van Baars (1880-1884), L.C. Dusée (ca. 1890) en Scholberg-De Reijdt (ca. 1900). Uit Boekhandel Vattier Kraane is in 1931 boekhandel T. de Wekker, en in de jaren zestig boekhandel Tuerlings voortgekomen.

In de jaren twintig en dertig ontstonden nieuwe boekhandels, zoals Boek- en kunsthandel Triborgh, de Zuid Nederlandse Boekhandel en Het Nederlandsche Boekenhuis van Gerard Verbiest. De drukkerJean Smits & Zonen had ook een kantoorboekhandel. Uit Triborgh ontstond in 1947 Boekhandel Gianotten. In 1948 opende Wed. A.M. van Overbeek-Gianotten een kantoorboekhandel in het pand Heuvel 53 te Tilburg. De Zuid Nederlandse Boekhandel werd in 1928 door Ph. van der Lely en A. Pillot overgenomen en van naam veranderd in Boekhandel en Uitgeverij De Kempen. In 1934 stichtte Pillot zijn Boekhandel en Antiquariaat De Kempen, de latere Boekhandel Pillot.

Tegenwoordig zijn er in Tilburg enkele grote boekhandels, zoals Selexyz Gianotten (Boekhandel Gianotten; Emmapassage]] en Warandelaan), Het Nieuwe Centrum (Westermarkt) en Boekhandel Livius (De Vrije Boekhandel). Kantoorboekhandel Bruna heeft vestigingen aan de Schouwburgring, op het Wagnerplein, in de Heyhoefpromenade en bij het centraal station. Zo nu en dan duikt er een ‘witte boekhandel’ op.