Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Blumenstock, Gerda

Gerda Blumenstock
Afbeelding gewenst
Volledige namen Gerda Blumenstock
Geboortedatum 08-09-1934
Geboorteplaats Rotterdam
Adres Blazoenstraat 5
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Blumenstock, Gerda (geb. Rotterdam 08-09-1934, gest. Auschwitz (PL) 03-09-1942), dochter van Gerson Blumenstock en Mirel Krieger.

Achtergrond

Gerda Blumenstock werd op 8 september 1934 in Rotterdam geboren als dochter van Gerson Blumenstock en Mirel Krieger.
Een jaar voor Gerda’s geboorte vluchtten haar ouders vanuit Berlijn naar Rotterdam. Omdat vanaf september 1940 de kuststreek verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuisde het gezin Blumenstock in november 1940 naar Oisterwijk en vervolgens op 16 juni 1941 naar Tilburg. Eerst woonde het gezin korte tijd aan de Gildebroedersstraat 13 en vanaf 17 september 1941 aan de Blazoenstraat 5. Gerda was korte tijd leerlinge van de Openbare Lagere School nr. 3 aan de Korte Schijfstraat en daarna op de speciale school voor Joodse leerlingen.[1]

Deportatie

Het gezin Blumenstock kreeg een oproep om zich op 28 augustus 1942 te melden bij het station in Tilburg. Via Den Bosch zijn ze op 29 augustus naar Westerbork overgebracht en op 31 augustus naar Auschwitz gedeporteerd. Bij het Poolse stadje Cosel is de vader van Gerda uit de trein gehaald om als dwangarbeider te gaan werken.[2] Gerda en haar moeder zijn meteen bij aankomst in Auschwitz op 3 september 1942 vermoord. Gerda werd niet ouder dan zeven jaar. Gerda’s vader kwam eind maart 1944 ‘ergens in Polen’ om het leven.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Omdat op last van de bezetter Joodse leerlingen vanaf 1 september 1941 niet meer toegelaten werden tot openbare of bijzondere scholen kwamen er voor hen speciale scholen. Voor Joodse leerlingen in het lager onderwijs uit Breda en Tilburg kwam er een gedeelde lagere school met (aanvankelijk) één onderwijzer en lokalen in Tilburg en Breda. De school in Tilburg was gevestigd in het Sint Elisabethgebouw aan de Antoniusstraat waar de leerlingen de ene week ’s morgens les kregen en de andere week ’s middags.
  2. Hij werd overgebracht naar dwangarbeiderskamp Niederkirch. Later is hij gedeporteerd naar Fürstengrube, een subkamp van Auschwitz. Een officiële overlijdensdatum is niet bekend, maar is later vastgesteld op uiterlijk 31 maart 1944. Bron: ‘Lotgevallen van Gerson Blumenstock’ door Jardena Gil op Joods Monument (https://www.joodsmonument.nl/nl/page/596288/lotgevallen-van-gerson-blumenstock)