Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Blum, Alfons

Alfons Blum
Afbeelding gewenst
Volledige namen Alfons Blum
Geboortedatum 28-01-1905
Geboorteplaats Rheingönheim (DE)
Adres Professor Dondersstraat 77
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Elektromonteur
Overlijdensdatum 31-01-1944
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Blum, Alfons (geb. Rheingönheim (DE) 28-01-1905, gest. Auschwitz (PL) 31-01-1944), elektromonteur. Hij was ongehuwd.

Achtergrond

Alfons Blum werd op 28 januari 1905 geboren in Rheingönheim, Duitsland. Het is niet bekend wie zijn ouders waren. Blum, die ongehuwd bleef, is op 16 mei 1933 ingeschreven in Den Haag. Op 20 oktober 1940 kwam hij naar Tilburg. Alfons Blum was als schoonmaker verbonden aan het bureau van de Joodsche Raad, afdeling Tilburg, maar beschikte niet over een ‘Sperre’. Tot februari 1941 verbleef hij bij Bertram Polak aan de Professor Dondersstraat 77. Daarna woonde hij in de Zomerstraat.

Deportatie

Alfons Blum is op 9 mei 1943 naar Vught overgebracht. Op 15 november 1943 vertrok er uit Vught een trein die via Westerbork naar Auschwitz ging. Daar kwam Alfons Blum op 31 januari 1944 om het leven.

Gebeurtenis

Woonadressen

Professor Dondersstraat 77 (Tilburg)
Zomerstraat 14

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg Archief 16, Overlijdensregister 1951, akte 691.

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).
  • Arnoud-Jan Bijsterveld, Ons huis. Op zoek naar een Joodse familie in Tilburg (Hilversum 2020).

Externe links