Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Blaakweg (Tilburg)

Stadsdeel: Zuid
Wijknaam: De Blaak
Datum besluit: B & W 9 januari 1985
Jaar: 1971De straat lopende vanaf de oostzijde van het viaduct over de Ringbaan-Zuid/Ringbaan-West, zuidwestwaarts en vervolgens zuidwaarts tot de grens met de gemeente Goirle, inclusief de op- en afritten van en naar de Ringbaan-West en Ringbaan-Zuid.


Herkomst

15510.jpg

De Blaakweg gezien vanuit de richting van Riel.


Van oorsprong is De Blaak een gebied ten zuiden van de huidige Baroniebaan, dat zich uitstrekte tussen de Rielseweg en de Gilzerbaan. Van 1909 tot 1978 liep er ook een weg doorheen onder de naam De Blaak: 'vanaf de grensscheiding met de gemeente Alphen en Riel, (langs villa Pollet, landbouwer G. van Kollenburg, J. van Diessen en verdere omgeving), tot den Rielschen weg'. Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 zijn er in dit gebied vijf vennen getekend onder de namen: de Blaak, 't Kolkven, 't Geregt, Kleinblaak, en 't Rietven. De kaart van J. Hutten uit 1835 heeft eveneens de benaming De Blaak en volgens een oude legger is het ook de naam van de waterloop aldaar. De kaart van A. Arts ca. 1870 heeft een Regte Blaakweg en een Nieuwe Blaakweg, terwijl in het gebied van de huidige wijk De Blaak op deze kaart nog voorkomen: De Oude Galgestraat, De Peperstraat, Otterstraat, De Schaapsdijk en De Kruisstraat. De naam De Blaak is overigens al ouder. In een akte van 1604 vonden we de Blaack, in 1662 de Hey teynde de Blaeck en in 1724 de beemden de Blaeckens in het Gilzer broeck.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).