Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bisschop Ophoviusstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Hoefstraat
Datum besluit: B & W 29 augustus 1929
Jaar: 1929



Vanaf de Bisschop Masiusstraat in zuidoostelijke richting tot de Groeseindstraat, tegenover de Kardinaal van Enckevoirtstraat.


Herkomst

8345.jpg



Michael Ophovius werd geboren te 's-Hertogenbosch in 1570. Hij was afkomstig uit een welgestelde weversfamilie; bezocht de Latijnse school in zijn woonplaats en trad in 1585 in de orde van de Dominicanen te Antwerpen. Hij werd naar Leuven gezonden om daar wijsbegeerte te onderwijzen; trok naar Bologna om daar theologie te gaan studeren en behaalde zijn licentiaat en in 1600 zijn doctorstitel te Leuven. In 1611 werd Ophovius provinciaal van de dominicanen en in 1615 prefect van de dominicaanse missie voor de Verenigde Provinciën. In 1623 werd hij door de protestanten gevangen genomen en na achttien maanden gevangenschap in de Gevangenpoort te 's-Gravenhage uitgewisseld tegen in Duinkerken gevangen gehouden Nederlanders. Hij werd door de landvoogdes Isabella voorgedragen tot zesde bisschop van 's-Hertogenbosch. Op 2 juli 1626 werd hij door paus Urbanus VIII als zodanig benoemd en op 17 september van dat jaar volgde zijn wijding tot bisschop in de kathedraal van Antwerpen. Bij de belegering van 's-Hertogenbosch en de capitulatie in 1629, onderhandelde hij met Frederik-Hendrik vanuit kasteel Nieuw-Herlaer te St.Michielsgestel. Na de overgave uit 's-Hertogenbosch verbannen, ging hij op het kasteel van Geldrop wonen. In 1637 vertrok hij naar Lier waar hij, in het klooster van de Dominicanen, dat hij zelf gesticht had, op 4 november 1637 overleed. Hij werd begraven in de St. Pauluskerk te Antwerpen. Zijn grote vriend Peter Paul Rubens schilderde niet alleen enkele portretten van hem, maar ontwierp ook zijn praalgraf. Ophovius scheef een belangrijk dagboek, bijgehouden tijdens het beleg van 's-Hertogenbosch, een Tractatus de Blasphemia (Antwerpen 1603) en een Apologie van het katholieke geloof.



Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).