Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bisschop Aelenstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Hoefstraat
Datum besluit: B en W 2 maart 2010
Jaar: 1933



De straat lopende vanaf het Sint Pieterspark westwaarts tot de Pastoor Van Beurdenstraat.



Bissschopaelenstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

6396.jpg



Johannes Cornelis Christianus Aelen werd geboren te Tilburg op 25 december 1853, ging in 1867 naar het klein-seminarie te St.Michielsgestel en in 1873 naar het groot-seminarie te Haaren. Hij werd op 21 december 1878 tot priester gewijd en was daarvoor ingetreden in de St.Joseph's Congregatie van Mill Hill (Engeland). Hij kreeg opdracht om als legeraalmoezenier het Britse leger onder leiding van generaal Roberts te begeleiden in de strijd tegen de Afghanen in het noorden van Brits-Indië. Na het einde van de oorlog werd hij in 1880 als missionaris naar Vepery in Madras, in het toenmalige Brits-Indië, gezonden waar hij scholen, weeshuizen en een klooster stichtte. In 1889 werd father Aelen naar Engeland teruggeroepen en kreeg hij van kardinaal Herbert Vaughan (> Kardinaal Vaughanstraat) de opdracht in Nederland een nieuw missiehuis voor de St.Joseph's Congregatie van Mill Hill te stichten. In 1890 werd het nieuwe missiehuis te Roosendaal geopend. In 1901 werd father Aelen tot coadjutor van Madras benoemd. Op 2 februari 1902 werd hij tot bisschop gewijd en in 1911 volgde hij mgr. Colgan op als aartsbisschop van Madras. Met het stichten van een klein- en een grootseminarie te Phirangipuram te Nellore, voor de opleiding van inlandse priesters, werd de kroon op zijn vruchtbaar missiewerk gezet. De Indische regering waardeerde en erkende zijn verdiensten door hem te benoemen tot lid van de Wetgevende Raad van de provincie Madras. Vanwege zijn hoge leeftijd trad mgr. Aelen in 1928 af als aartsbisschop van Madras. Hij overleed aldaar op 11 februari 1929. Bij zijn begrafenis waren duizenden op de been. Britse militairen vormden een erewacht.

De Bisschop Aelenstraat heette tot 1933 de Monseigneur Aelenstraat. Het westelijke deel van de straat valt samen met het tracé van de voormalige Veldstraat.



Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).