Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bilsen, Franciscus Jacobus Karolus van

Frans van Bilsen
Volledige namen Franciscus Jacobus Karolus van Bilsen
Geboortedatum 25-01-1911
Geboorteplaats Ginneken en Bavel
Adres Ringbaan-Oost 14F
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Francis Clarijs
Beroep administrateur / hoofdagent
Overlijdensdatum 20-01-1944
Plaats van overlijden Venlo

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

Frans van Bilsen had het nadeel dat hij in verzetskringen werd gezien als verdacht. Nadat hij in mei 1940 als hoofd van de politie in Ginneken in conflict was gekomen met de burgemeester van Breda, was hij met Duitse hulp geplaatst bij de politie in Vlaardingen. Hij was daar ook lid van het Rechtsfront van de NSB geweest. Maart 1942 werd hij in Vlaardingen oneervol ontslagen wegens ongedisciplineerd gedrag, valse beschuldigingen tegen superieuren en zich laatdunkend uitlaten over de commissaris van politie. Het ontslag gebeurde ook op verzoek van de Duitse autoriteiten. Op 22 juni 1942 vertrok hij naar Tilburg, waar hij portier werd bij een textielfabriek. Hij besteedde het grootste deel van zijn vrije tijd aan het uitgeven van het illegale blad 'De Stem van Vrij Nederland', in december 1943 veranderd in 'De Stem', om daarmee aan te geven dat het blad geen concurrent was van het illegale blad 'Vrij Nederland'. Eind augustus 1943 kwam hij in contact met twee geheime agenten, Bernard Ubbink en Peter Dourlein, die in het kader van het beruchte Englandspiel in Duitse handen waren geraakt, weer waren ontsnapt uit de gevangenis in Haaren en naar Engeland wilden om daar duidelijk te maken dat de Duitsers op de hoogte waren van alle geheime operaties die in dat verband vanuit Londen werden uitgevoerd. Met hulp van Van Bilsen slaagden zij er inderdaad in om de Nederlands-Belgische grens over te steken. Door dit en ander illegaal werk hoopte Van Bilsen als onverdachte illegale werker geaccepteerd te worden. Maar de geruchten over Duitse sympathieën en over verraad konden niet weggenomen worden. Zijn signalement en foto werden opgenomen in het illegale blad 'Het Contra Signaal' nr. 1, als verdacht van samenwerking met de bezetter. Op 19 januari 1944 werd hij in Blerick door een illegale werker neergeschoten. Hij overleed de volgende dag in Venlo.

Bronnen

Literatuur

Internet

Franciscus Jacobus Karolus van Bilsen op Oorlogsbronnen.nl

Geheugen van Tilburg