Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Biezenmortelsestraat 4

In 1832 stonden op het oude goed Ten Heijst aan de Biezenmortelsestraat twee boerderijen. De eerste stond iets ten westen van de woning van Christ Heijmans, Biezenmortelsestraat 4. De boerderij komt voor in een akte uit 1817 als Hendrina van den Nostrum, weduwe van Jan van der Schoor, een boumanshuizing publiek verkoopt, genummerd 262, met aangelegen hof, groes en teullanden. De koper is Cornelis Nicolaas van de Pas, die het weet te verwerven voor 1.620 gulden. De boerderij blijft lang in bezit van de familie Van de Pas. In 1918 wordt de boerderij gehuurd door de weduwe van Antonius Schapendonk. De erfgenamen van Laurens Elissen en zijn vrouw Johanna van de Pas verkopen dan in de herberg van Frans de Weijer op ’t Gommelen een vruchtbare boerderij zeer gunstig aan elkaar gelegen nabij het Gommelen aan den Keiweg Udenhout – Helvoirt groot 7.81.57 hectare. Ook 49 canada’s, 2 wilgen en 22 eiken bij de boerderij worden dan publiek verkocht. Rond 1915 wordt de boerderij gehuurd door de familie Schapendonk. Tussen 1920 en 1950 is de woning afgebrand en afgebroken. De bijbehorende schuur is daarna nog een tijd blijven staan. Die is dan eigendom van wethouder en locoburgemeester Peer Heijmans.

Tussen Biezenmortelsestraat 4 en 6 stond tot halverwege de negentiende eeuw een huis dat eigendom was van de Udenhoutse familie Van Beurden. Het perceel waar de woning stond, is later gevoegd bij de boerderij Biezenmortelsestraat 8.


Zie ook 34 Ten Heijst