Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Biezenmortelsestraat 20

Biezenmortelsestraat 20
16.7 sprokkels 006.jpg
Slijkhoef kadaster 1843
Slijkhoef Kadaster 1843.jpg
Rechts de Gijzelsestraat en links de Capucijnenstraat

Tot begin jaren '80 stond aan de Biezenmortelsestraat vlak voorbij de Capucijnenstraat en voorbij de Vorsselaer (welke in de Capucijnenstraat stond) een oude boerderij met de naam De Slijkhoef. De boerderij stond op de rijksmonumentenlijst en werd beschouwd als de oudste boerderij van Biezenmortel. Op de monumentenlijst wordt de boerderij achttiende eeuws genoemd. In 1875 was de Slijkhoef eigendom van Peter van de Pas, landbouwer te Berkel. Hij had de hoeve geerfd van zijn ouders Cornelis Nicolaas van de Pas en Helena Martens. Toen Cornelis Nicolaas van de Pas de hoeve bezat bestond ze uit een woning van de achtste klasse en ruim 20 bunder grond. De familie Van de Pas heeft de Slijkhoef in 1823 gekocht uit de boedel van heer en meester Hendricus Josephus Kleijneveld als man van vrouwe Catharina van Ceulen. Dit echtpaar bezat behalve deze hoeve nog boerderijen op de Zandkant, voor op het Winkel en in den Biezenmortel. De Slijkhoef wordt in 1823 omschreven als: "eene hoeve gelegen onder Udenhout, genaamd den Biezenmortel, gequoteerd nummer 271, bestaande in een huis, schuur, schop, varkenskot, bakhuis, aangelag, hof, boomgaard en teelland, genaamd den Huisakker, groot 1 bunder 5 roeden, 41 ellen". Volgens overlevering schijnt de omgeving van deze hoeve inderdaad zeer modderig te zijn. Vrouwe Catharina van Ceulen had de hoeve geërfd van haar vader, Johannes van Ceulen die het gekocht had van de erfgenamen van Sinjeur Johan de Vien. Deze laatste mocht zich ook eigenaar noemen van de kleine Strijdhoef in Udenhout.


De Slijkhoef
OdenhoutBiezenmortelsestraat20-1.jpeg
Biezenmortelsestraat 20

Van 1846 tot 1854 werd de Slijkhoef gehuurd door Peter van den Boer en zijn vrouw Maria Bergmans. Hun zoon Jan zal later bekendheid krijgen als frater Andreas. De boerderij blijft enkele generaties in bezit van de familie Van de Pas, via zoon Nicolaas komt de boerderij in handen van Petrus van de Pas, landbouwer te Berkel. In die tijd wordt de boerderij verhuurd aan Wouter Brekelmans. Latere huurders zijn de families Van de Ven en Van den Bersselaar. Helena Maria, de dochter van Petrus van de Pas en Francijna Bertens, trouwt met Embert Veroude. Hun dochter Francisca trouwt met Petrus Rombouts uit Den Hout. Zij overlijdt in 1973. Dochter Helena Rombouts, gehuwd met Adrianus Janssen, zal de boerderij hebben geërfd en verkoopt die omstreeks 1973 aan pachter Piet Huijben. De boerderij is dan precies 150 jaar in bezit van de familie Van de Pas geweest.


Zie ook 50 De Slijkhoef