Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bibliotheek Udenhout

Bibliotheek Udenhout
12.3 dokterwoning Lobach bibliotheek.JPG
De bibliotheek was eerst gevestigd in dit pand aan de Kreitenmolenstraat, waar nu opticien Van den Bersselaar en juwelier Louis Mathieu zijn gevestigd

In zijn memoriaal maakt pastoor Petrus van Eijl melding van de oprichting van een bibliotheek in Udenhout. Op 1 maart 1904 opent de pastoor een bibliotheek “tot uitleen van goede leesboeken”. De kapelaan wordt directeur van de bibliotheek. Later wordt bij de bouw van het patronaat voorzien in een aparte leeszaal, vooral bestemd voor de leden van de St.-Jozefcongregatie, maar voor iedereen toegankelijk.

Toen na de oorlog het sociale en culturele leven weer op de rails werd gezet, kon ook de bibliotheek weer worden opgestart. De bibliotheek werd ondergebracht in de oude dokterswoning Kreitenmolenstraat 5, die in 1949 was verlaten door de weduwe van dokter Lobach. Anno 2022 is opticien Van den Bersselaar op die plaats gevestigd. Op 22 oktober 1962 opende burgemeester Verhoeven een nieuw pand op de hoek van de Zeshoevenstraat en de Tuinstraat. De dagelijkse leiding kwam in handen van professionele krachten, die met behulp van vrijwilligers het dienstenpakket alsmaar uitbreidden. Tegenwoordig is de bibliotheek gevestigd aan het Tongerloplein. Het pand in de Tuinstraat is verkocht en omgebouwd tot een particuliere woning.

Zie ook