Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bezoijen, Johannes Petrus van

Jan van Bezoijen
Rouwadvertentie bezoijen.png
Volledige namen Johannes Petrus van Bezoijen
Geboortedatum 30-01-1922
Geboorteplaats Tilburg
Adres Wilgenstraat 6
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Smid-bankwerker
Overlijdensdatum 08-03-1945
Plaats van overlijden Hennef-Geistingen (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een geallieerd bombardement tijdens de Arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johannes Petrus van Bezoijen (Geb. Tilburg 30-1-1922 gest. 8-3-1945 Hennef-Geistingen) smid-bankwerker. Zoon van Andreas van Bezoijen (1894-1953) en Maria Johanna Roels (1896-1988)

Achtergrond en jeugd

Jan wordt op 30 januari 1922 geboren als zoon van Andreas van Bezoijen, politieagent en en Maria Johanna Roels Hij is oudste kind in het gezin waar na hem nog 2 zonen en drie dochters geboren worden. Jan is geboren in de Herstalschestraat maar groeit op in de Wilgenstraat. Vanwege de Arbeidsinzet is Jan te werk gesteld in Hennef-Geistingen Duitsland

Arbeidsinzet in Duitsland

Het was op donderdagmiddag 8 maart, om precies 16.58 uur, toen de 409e bommenwerpers squadron het knooppunt op de hoek van Bonner- en Bergstrasse aanvielen. De inwoners hadden eigenlijk nog maar net een zucht van verlichting geslaakt, want nog maar een paar minuten eerder waren vliegtuigen boven Geistingen gesignaleerd en vooral gehoord, maar Geistingen bleef bij deze aanval gespaard. Het doel was het naastgelegen Buisdorf. Maar nadat de Amerikanen aluminiumfolie hadden laten vallen om de Duitse grondverdedigingsradar te verstoren, wisten de bewoners het zeker: het doelwit van de tweede aanvalsgolf was Geistingen. Nadat de bommenwerpers hun lading hadden gedropt op Geistingen was er op de kruising van de Bonner Strasse geen steen meer op de andere. Het bombardement duurde maar anderhalve minuut maar meer dan tweehonderd bommen deden hun verwoestende werk , het hele dorp lag in puin. De Romaanse St. Michaelkerk die al 700 jaar een vast punt in het dorp is, wordt zo zwaar beschadigd dat deze korte tijd later afgebroken wordt.

St. Michaelskerk na het bombardement

Bij dit bombardement vallen er 44 dodelijke slachtoffers . Het zijn burgers en dwangarbeiders. Een van hen is Jan van Bezoijen. Jan wordt begraven op Friedhof Hennef Bergstrasse op 12 maart 1945. Later wordt Jan herbegraven op de R.K. Begraafplaats het Heike in Tilburg. Het graf is in 2014 geruimd

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 169 Familienamen Map letter Bes - Bez.

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet


Gebeurtenis

Verwanten

Broer van Petrus Johannes Josephus van Bezoijen