Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Beurden-Van Moll, M.

Is onderzocht door Eras, George en ingevoerd door Wiki Hans Seebregts

N.V. Van Beurden-Van Moll
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek met stoom
Vestigingsadres Leo XIII straat 55
Datum oprichting 1889
Datum opheffing 1964 overname door Zaalberg.
Eigenaars / oprichters M. van Beurden
Opvolging Alphonsus Adrianus Caspanni
Familieverbanden Schoonzoon
Herkomst eigenaars / oprichters Brabant en Leiden
Herkomst vreemd kapitaal Familie kapitaal
Innovatieve aspecten Het bedrijf paste regelmatig de produktie aan de marktveranderingen door diversficatie van produkten, waaronder breijerijprodukten.
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en Internationaal


Algemene omschrijving

In 1887 werd de Stoomfabriek van Wollen Dekens en Breigaren Spinnerij opgericht door Martinus van Beurden in de Leostraat (Leo XIII-straat). Producten: wantenfries, dwijlduffel, paardendekens, wollendekens, breigarens en vanaf 1948 ook geweven damesstoffen.
Bij notaris Van der Maden werd in 1889 de vennootschap M. van Beurden van Moll opgericht door Martinus van Beurden, bij notaris Maas werd in 1906 de vennootschap ontbonden en weer opgericht met toetreden van schoonzoon Caspanni tot de vennootschap. 1919 werd de vennootschap opnieuw vernieuwd.
Rond 1900 was dit de grootste fabrikant van wollen dekens in Tilburg. Vanaf 1907 werd de directie van het bedrijf gevoerd door de familie Caspanni, respectievelijk: A.M.A.M., A.Th.J.M. & M.A.A.M.

- 12 december 1908 opdracht voor 4500 eenmansdekens van 't Rijkskleedermagazijn. - 21 december 1909 vergunning tot uitbreiding van Fabriek Leo XIII-Straat op perceel N 3195, 3977, 2824. - 1915 Dekenproductie stopgezet, overgeschakeld op weefselproduct, maar later werden toch weer dekens geproduceerd. - 16 februari 1940 brand. Verlies van 2500 dekens voor Indië, gedekt door de verzekering.

De productie van alle soorten wollen en half-wollen dekens werd in 1948 uitgebreid met geweven damesstoffen. In 1962 nam het bedrijf de fabriek van Brouwers-Van Glabbeek over en in datzelfde jaar kwam de hele firma in handen van Zaalberg uit Leiden. 1962 waren 130 mensen in dienst. 1964 werd de Wollenstoffenfabriek Brouwers van Glabbeek aangekocht. In 1964 werd de fabriek verkocht aan de Koninklijke Nederlandse Fabriek voor wollen dekens v/h J.C. Zaalberg te Leiden. De N.V. M. van Beurden van Moll werd in 1964 een dochteronderneming van de N.V. Zaalberg onder directeur H.I.J. Schrandt (?) De spinnerij ging over naar de strijkgarenspinnerij te Vlijmen. De fabrieksgebouwen waren tot 1980 in gebruik als loonweverij voor de Gebroeders van Wijk te Leiden en door Wolspinnerij Ede. In 1986 gingen ze over naar het Nederlands Textielmuseum.

Gezinskaarten

Opmerkingen

  • Het textielmuseum heeft nog dekendesigns in een knipselmap.
  • 1930 oprichting van Voetbalvereniging TVVVBVM
  • De drie zonen Caspanni hadden ieder eigen hobbies. Caspanni-Ganzenboom: plezierboot (vandaar huis 't Ankertje, aan de Bredaseweg), Caspanni-Galema: radiozend amateur, Caspanni-van der Valk: paardensport-springen.


Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Het Geheugen van Tilburg

Externe link

M. van Beurden-Van Moll op TilburgopdeKaart.nl

Bronnen

  • Adresboek Tilburg 1958
  • BHIC archiefnr 807
  • Hinderwetvergunning 315 voor Goirke H0322 voor stoommachine van 10PK
  • Hinderwetvergunning 479 voor wijk H., fabricage van wollen dekens.
  • Akte van oprichting bij notaris Van der Made
  • Regionaal Archief Tilburg