Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Beurden, Gebr. van

Deze fabriek is onderzocht door Kleijberg, Claudy

Gebr. van Beurden‘s Wollen Deken- en Stoffenfabriek
Gebr van Beurden Wollendeken en Stoffabriek.jpg
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Kuiperstraat 31

(kad. N 1167)

Datum oprichting 19-01-1916
Datum opheffing 29-07-1936
Eigenaars / oprichters T.J. van den Boogaard
Opvolging Na de fusie voortzetting als Kastofa – Van Beurden.
Familieverbanden Schoonzoon van Thomas van Beurden.
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal Kapitaal fl. 750.000 gedeeltelijk geplaatst (1923 Staatscourant No. 129)
Innovatieve aspecten Wollendekenfabriek, spinnerij en weverij (1918)

Stoom vervangen door elektriciteit (1936)

Algemene omschrijving

In 1916 vraagt T.J. van den Boogaard vergunning voor oprichting van Gebr. van Beurden, een wollenstoffenfabriek met een stoommachine 50 pk en stoomketel. Deze fabriek stond aan de Kuijperstraat 31. De productie was vooral gericht op wollen dekens en bukskin.


Het gebouw had een oppervlakte van 350m² en werd verlicht door gas. In 1916 waren er slechts 15 mensen werkzaam. In 1918 werd er al snel uitgebreid met wollen dekenfabriek, spinnerij en weverij. Dit alles werd gedreven op twee stoommachines gezamenlijk 175 pk vermogen. Door de jaren heen zijn er een aantal verbeteringen aangebracht zoals de stoommachines die werden vervangen door elektriciteit. In 1936 werd de fabriek elektrisch aangedreven door 37 motoren (verg.nr. 10). De inrichting werd aangepast met een nieuw gedeelte dat werd bijgebouwd voor een wol magazijn.


Gebr. van Beurden fuseerde met Kastofa, kamgarenstoffenfabriek, aan de Groeseindstraat 33 en werd daarna voortgezet onder firma Kastofa – Van Beurden.

Brand

Op 25 april 1933 ontstond er brand ten gevolge van een ontploffing in een acetyleen-apparaat, in het achterste gedeelte van de fabriek, nabij de droogmachine.

Gebr van Beurden brand.jpeg

In een ommezien stond dit gedeelte in lichte laaie. Het gebouw brandde geheel uit, alleen de muren bleven staan. De brandweer slaagde er in het aangrenzende wol magazijn voor het vuur te behoeden maar de totale schade was enorm en lag tussen vijftig en zestigduizend gulden. De firma was verzekerd.



Gezinskaart

Opmerkingen

¤ Hoewel de fabriek pas in 1916 werd opgericht was er al in 1908 sprake dat Theo van den Boogaard fabrikant zou zijn. Dit is te lezen in de overlijdensakte van zijn schoonvader Thomas van Beurden.

¤ De twee jongere broers uit het gezin van Van den Boogaard, Augustinus Henricus (Gust) van den Boogaard (1887 -1964) en Alphonsus Georgius (Fons) van den Boogaard, (1890-1940) waren de drukkers en uitgevers van het Oisterwijkse Kerkklokje.

¤ Broer Fons was ook voorman van het Zwart Front. Een Nederlandse fascistische organisatie die actief was van 1934 tot 1941.