Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Berkdijksestraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Korvel
Datum besluit: B & W 19 februari 1960
Jaar: 1900



De straat lopende vanaf het Korvelplein bij de Laarstraat noordwestwaarts tot de Ringbaan-West.


Berkdijksestraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

14647.jpg


De Berkdijksestraat in 1957.


De Berkdijk kan gerekend worden tot de oudste namen in Tilburg. In diverse akten van het Oisterwijkse Schepenprotocol vanaf 1418 komen we de berckdijck tegen. De Berckdijck ligt in den heertganck (herdgang) van Corvel (1440). De namen Sponckersgoet, die Mortelackern, de Gaershof en die Prynthage liggen in de Berckdijck. Op de kaart van D. Zijnen (1760) staat den Berkdijk vermeld. De kaart van A. Arts (ca. 1881 geeft naast de aanduiding De Berkdijk ook de Oude baan van Breda naar Tilburg. Deze dubbele benaming van Berkdijk en Oude Bredasche baan vinden we ook in het raadsbesluit van 7 november 1872. In het raadsbesluit van 24 november 1900 staat de Berkdijkschestraat omschreven als Van het plein Korvel bij smid van der Heijden, westwaarts snijdende den spoorweg naar Turnhout tot den Bredaschen weg bij L. Basters. In een raadsvergadering van 18 oktober 1897 wordt afwijzend beschikt op de aanvragen tot bestrating van de Berkdijk, evenwel werd in 1899 de straat over een lengte van 200 meter met oude keien bestraat.


Het westelijke deel van de Berkdijksestraat, gelegen tussen de Ringbaan en de Bredaseweg kwam na 1960 voor het grootste deel te vevallen. Van het meest westelijke deel resteert thans alleen nog het gedeelte tussen de Gilzerbaan en de Bredaseweg (nog altijd geplaveid met 'kinderkopjes'), sinds 1968 behorend tot de Friezenlaan. Verder vinden we het voormalige tracé nog terug in de Burgemeester Beckersstraat, het oost-west lopende deel van de Burgemeester van de Mortelstraat, en gedeelten van de Tubantenstraat en de Friezenlaan, gelegen tussen de Saksenstraat en de Gilzerbaan.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten