Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bergh, Paulus van den

Paulus van den Bergh
Afbeelding gewenst
Geboortedatum 1944
Geboorteplaats Diessen
Overlijdensdatum 24-09-1944
Plaats van overlijden Diessen

Paulus van den Bergh (1944 Diessen - 24 september 1944 Diessen), zoon van Antonius van den Bergh en Miet van Gool.

Granaat op schuilkelder

Bij de bevrijding in september/oktober 1944 was Diessen tien dagen frontgebied. Op zondag 24 september 1944 was de omgeving van de kerktoren toneel van talrijke beschietingen door de geallieerden. Hierbij viel een granaat op een schuilkelder op de hoek Kerkstraat/Heuvelstraat. Verschillende personen uit de naaste omgeving snellen toe en helpen de getroffenen. Allen worden naar het klooster gebracht.

Slachtoffers

Van de 16 personen, die zich tijdens de aanval in de kelder bevonden, blijken er 6 te zijn overleden: Jan Vingerhoets met 2 van zijn kinderen, Miet van Gool met 1 kind, en de moeder van Miet van Gool, Pauw de Kort. De vrouw van Jan Vingerhoets, Miet Timmermans is zwaar gewond. Zij wordt met een andere gewonde nog diezelfde dag met paard en wagen naar het ziekenhuis te Tilburg gebracht, waar Miet Vingerhoets-Timmermans de volgende dag overlijdt.

Begraven

Op woensdag 27 september worden de slachtoffers begraven, in alle stilte, zonder uitvaart en met weinig belangstellenden in verband met het gevaar.