Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bennekers, Christoffel

Christoffel Bennekers
Bennekers C.jpg
Volledige namen Christoffel Bennekers
Geboortedatum 28-05-1894
Geboorteplaats Zwolle
Adres Schiebroekschelaan 46a
Woonplaats Rotterdam
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Johanna van Dijk
Beroep Inspecteur van politie
Overlijdensdatum 15-08-1942
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Gefusilleerd

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Christoffel Bennekers (Geb. 28-05-1894 - Overl. 15-08-1942), politie-inspecteur, zoon van Frans Bennekers, schoolhoofd (1860-1939) en van Bartha Roeterdink (1863-1904).

Achtergrond

Christoffel Bennekers is de derde zoon van Frans Bennekers en Bartha Roeterdink. Zij kregen in Zwolle vier zoons tussen 1891 en 1896. Na zijn lagere school is hij naar de politieopleiding gegaan en in Zwolle in dienst getreden. Van daaruit gaat hij in 1917 naar Rotterdam waar hij tot het eind is gebleven. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog als politie-inspecteur in Rotterdam, maakt hij ook deel uit van het verzet. Nadat hij als reserve-tweede luitenant de functie van Commandant der Grenswacht te Zevenaar had vervuld, werd hij op 5 september 1930 als 1e luitenant voor de speciale diensten bij de General Staf geplaatst en op 13 april 1932 bevordert tot kapitein. Hij heeft de Inlichtingendienst (ID) binnen de gemeentepolitie Rotterdam op 12-9-1927 formeel opgericht en was daar vanaf het begin hoofd van deze dienst. Op 1 maart 1940 werd hij benoemd tot Hoofdinspecteur van de Rotterdamse politie. Lid verzet.

Herdenking Fusillade (foto GeKa)

Gijzelaar

Door zijn anti-Duitse houding viel hij vlak na de bezetting van Nederland in ongenade bij de bezetter en werd hij na zijn arrestatie op 13 juli 1942 gevangen gezet als gijzelaar in Sint-Michielsgestel. Hij was een van de 1250 kopstukken uit de Nederlandse samenleving die als gijzelaar werden vastgehouden in het Kleinseminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel en het Grootseminarie in Haaren. Nadat op 7 augustus 1942 een mislukte poging was gedaan om in Rotterdam een trein met Duitse verlofgangers op te blazen, werden op zaterdag 15 augustus 1942 in de vroeger ochtenduren vijf gijzelaars, onder wie hijzelf, gefusilleerd in de bossen van Goirle uit wraak voor deze aanslag door de Nederlandse Volksmilitie. Het is nog steeds onduidelijk welke rol zijn functie bij de Rotterdamse politie in zijn ondergang heeft gespeeld; bij het Stadsarchief Rotterdam wordt alleen verwezen naar zijn fusillade als reden voor de vernoeming (op 4 maart 1947) van de Chris Bennekerslaan. Voormalig politiecommissaris Jan Blaauw geeft als verklaring dat Bennekers vlak voor de bezetting de archieven van de politie-inlichtingendienst heeft vernietigd met de dossiers van communisten en andere personen die te vrezen zouden krijgen van de bezetter.

Gebeurtenis

Bronnen