Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Belt, Margaretha Agnes Mathilda

Margaretha Agnes Mathilda Belt
Afbeelding gewenst
Volledige namen Margaretha Agnes Mathilda Belt
Geboortedatum 20-03-1906
Geboorteplaats Arnhem
Adres Oude Dijk 1
Woonplaats Tilburg
Beroep Missiezuster; Zusters van liefde o.l.v. Moeder van Barmhartigheid
Overlijdensdatum 05-08-1944
Plaats van overlijden Bangkinang (ID)
Bijzonderheden Door de Japanse bezetter geïnterneerd en in het kamp Bangkinang overleden.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Margaretha Agnes Mathilda Belt (Geb. Arnhem 20-03-1906 – gest. Bankinang (ID) 05-08-1944)

Achtergrond en jeugd

Margaretha Agnes Mathilda Belt, oftewel Zuster Agathe, wordt op 20 maart 1906 in Arnhem geboren. Op 1 mei 1926, als zij twintig jaar oud is, treed zij in Tilburg in de Congregatie der Zusters van Liefde. 5 jaar later, op 15 mei 1931, vertrekt zij naar Genua om met de Jan Pieterszoon Coen voor missiewerk naar het voormalig Nederlands-Indië te varen. Haar missiewerk zou zij in Padang op Sumatra gaan doen. Missiewerk lag voor vrouwen hoofdzakelijk in het onderwijs.

Zusters van Liefde en missiewerk

De congregatie van de Zusters van Liefde Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid, de grootste congregatie van vrouwelijke religieuzen in Nederland, werd in 1832 gesticht door Joannes Zwijsen in Tilburg. De eerste missie in Nederlands-Indië begon in 1885 in Padang op Sumatra. In het licht van de primaire doelstellingen van bisschop Zwijsen zorgden de zusters voor zieken en armen en gaven zij katholiek onderwijs aan arme kinderen. Naast missiewerk in Nederlands-Indië waren de Zusters van Liefde vanaf 1894 ook actief in Suriname. Van alle Zusters van Liefde die op missie naar Indonesië werden gestuurd, zijn er 15 Zusters in een interneringskamp overleden.

Bronnen en literatuur

  • Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, inventarisnummer 221.

Gebeurtenis