Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Beijk, Izaak Johannes

Izaak Johannes Beijk
Volledige namen Izaak Johannes Beijk
Geboortedatum 30-10-1922
Geboorteplaats Goirle
Adres Hoogvensestraat 133
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Elektricien
Overlijdensdatum 07-12-1944
Plaats van overlijden Husum-Schwesing (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Izaak Johannes Beijk (geb. Goirle 30-10-1922 overl. Husum-Schwesing 7-12-1944), elektricien. Zoon van Marinus Beijk (1892- 1970) en Antoinetta Johanna Klaver (1898-1978). Hij overleed op 7-12-1944 in Husum-Schwesing. Izaak was niet getrouwd.

Achtergrond en Jeugd

Izaak Beijk wordt op 30 oktober 1922 geboren als zoon van Marinus Beijk, chauffeur, en Antoinetta Johanna Klaver. Izaak is de tweede zoon die in het gezin geboren wordt. Na hem volgen nog 4 meisjes. Het gezin is in 1925 vanuit Goirle in Tilburg komen wonen. Het laatste adres waar Izaak in Tilburg woont is de Hoogvensestraat.

Werken in Duitsland

Omdat Izaak niet voor de arbeidsdienst wilde werken duikt hij onder bij familie in Leiden. Op 31 mei wordt Izaak bij een razzia door de Landwacht in Leiden opgepakt en op 1 juni 1944 binnengebracht bij kamp Amersfoort. Op 8 september 1944 wordt hij op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme en komt terecht in het buitenkamp Husum-Schwesing.

Dit kamp heeft slechts drie maanden bestaan. Gedurende de herfst van 1944 hebben er in totaal 2500 mensen uit 13 landen gevangengezeten, Een grote groep gevangenen waren 588 mannen uit het dorp Putten die opgepakt waren als onderdeel van een vergeldingsactie. De gevangenen moesten in het moerassige gebied allerlei werkzaamheden ten behoeve van het Duitse leger verrichten, zoals het graven van tankgrachten Ze stonden daarbij de hele dag in het koude water. In de korte tijd overleden er tussen de 300 en 500 gevangen aan ondervoeding, mishandeling, infecties en uitputting. Ook voor Izaak was het verblijf in Husum fataal. Hij werd begraven in Husum en later herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Gebeurtenis

Externe link