Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Begraven rondom de kapel Udenhout 1682

In 1682 krijgen de Udenhouters toestemming hun doden te begraven rondom de Udenhoutse kapel (niet te verwarren met de kapel aan de Schoorstraat). Dat was een overwinning voor het dorp. Tot nu toe moesten de doden worden begraven op het parochiekerkhof van de Oisterwijkse Petruskerk. Sommige Udenhouters hadden zoveel bezwaren tegen Oisterwijk en vooral tegen de Oisterwijkse pastoor. Die lieten zich begraven op het kerkhof van Berkel of op het kerkhof van Loon op Zand. Voortaan hoefde men niet meer zo ver weg en kon men worden begraven in Udenhoutse grond.

Het zou nog wel 26 jaar duren voor de eerste overledenen er ook echt konden worden begraven. Alle mogelijke bezwarenprocedures, niet in de laatste plaats van de Oisterwijkse pastoor en van de protestantse koster, zorgden voor oponthoud en ergernis.

Vanaf 1708 is het kerkhofje in gebruik genomen. In de loop der jaren raakte het kerkhofje vol en trok men steeds meer grond vanaf de straat bij het kerkhofje, zelfs zoveel dat de de toegang tot het kerkhof halverwege de straat lag. De straat ging er met een grote bocht omheen. De straat liep helemaal slim. De Slimstraat is daar naar genoemd.

Zie ook