Beeldmerk

BalkTiu.jpg

Rode driehoek

Toen de universiteit in 2002 van naam wisselde (van Katholieke Universiteit Brabant naar Universiteit van Tilburg) was het tijd voor een nieuw beeldmerk, een logo. Tot 1986 was in het logo van de hogeschool een handelsschip te zien, net zoals bij TSC St. Olof (dat in het huidige beeldmerk nog steeds twee gestileerde zeilen heeft). Na de komst van nieuwe faculteiten in 1963 werd het logo abstracter, om in 1986 uit te monden in een rode driehoek, met een aantal in dikte afnemende lijntjes daaronder. Het totaal moest de dynamiek van de jonge universiteit representeren.

Restyling

Het enthousiasme over dit kloeke, puntige ontwerp niet altijd even groot was, maar het was uiterst herkenbaar. Desondanks werd na een jaar of vijf een herziening noodzakelijk geacht. Een nieuw logo ging menigeen te ver, ook omdat het doorvoeren ervan grote kosten met zich meebrengt. Het werd uiteindelijk in 1994, zoals vaker, een compromis: een restyling. Die leverde meer rust en minder lijntjes op, alsook de komst van een zogeheten huisstijlhandboek. Dat vervolgens in de decennia erna uitgroeide tot een decreet van vuistdikke proporties.

Boom der wijsheid

Het beeldmerk dat in 2002 werd gepresenteerd, betekende in alle opzichten een breuk met het verleden. Het felle rood en de vergaande abstractie maakten plaats voor een klassieke kleurencombinatie en een aantal uiterst herkenbare elementen. Centraal staat de boom, een oud symbool van kennis, die in dit geval ook verwijst naar de natuurlijke omgeving waarin de universiteit is gelegen. Onder de boom bevinden zich twee figuren, de een met boek, de ander met een sleutel. Het boek is een gekend symbool van wijsheid, de sleutel staat voor de ontsluiting ervan.

Duo

Bij de presentatie werd ontkend dat in het beeldmerk een relatie werd gelegd met de heiligen Petrus en Paulus. Beklemtoond werd dat het duo in een cirkel van blauwe vierkantjes staat, wat verwijst naar de “open, innovatieve gemeenschap waar het verwerven van kennis centraal staat, waar mensen elkaar inspireren en waar betrokkenheid bij elkaar en met de maatschappij waarin we geworteld zijn, van vitaal belang is”. Het logo wordt door sommigen weinig praktisch genoemd omdat op klein formaat moeilijk te zien wat er allemaal is afgebeeld. Anderszins heeft het bewezen bestand te zijn tegen de tand des tijd. Bij de vijfde naamswijziging (van Universiteit van Tilburg naar Tilburg University) bleef het – met een paar kleine aanpassingen – moeiteloos overeind.