Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Beelden Handel en Nijverheid

Beelden Handel en Nijverheid
Beeld Handel en Nijverheid 03.jpg
Beelden Handel en Nijverheid. Fotograaf onbekend
Gemeentehuis met bovenop de beelden Handel en Nijverheid
Het voormalige gemeentehuis met bovenop de beelden Handel en Nijverheid, ca. 1948. Fotograaf onbekend, collectie Regionaal Archief Tilburg

Jarenlang stonden de beelden Handel en Nijverheid bovenop het ‘oude’ gemeentehuis op de plaats waar nu het voorplein van de Concertzaal is gevestigd. In 1971 werd het gemeentehuis gesloopt en kwamen de beelden op de gemeentewerf terecht. Gemeente Tilburg gaf Kunstwacht te Delft opdracht om de beelden te restaureren. Tegenwoordig zijn de beelden te bewonderen in het nieuwe stadskantoor.

'Kunstraadsel'

Het gemeentehuis waarvan al te vaak wordt verzucht dat ze het nooit hadden moeten slopen, was in 1971 al meer dan 125 jaar oud. Architect Hendrik van Tulder ontwierp het ca. 1848, dezelfde tijd waarin ook het paleis van koning Willem II en de Lancierskazerne tot stand kwamen. Bij het onderzoek naar de herkomst en de datering van deze beelden is er echter een ‘kunstraadsel’ ontstaan. Op 19e-eeuwse prenten zien we de twee beelden en een medaillon met gemeentewapen bovenop het dak van het gemeentehuis prijken. Uit foto’s van rond 1900 blijkt echter dat er geen beelden op het gemeentehuis stonden.

Pas in 1905 werden de zinken beelden Handel en Nijverheid geplaatst, gesymboliseerd door twee dames in neoclassicistische stijl. Getooid met een lauwerkrans op het hoofd en het lichaam omwikkeld met een draperie doen zij denken aan Griekse godinnen. De sculpturen werden gemaakt door de Koninklijke Fabriek F.W. Braat N.V. uit Delft, destijds een gerenommeerd bedrijf dat gespecialiseerd was in metalen sierobjecten en -smeedwerken.

Restauratie

Na de sloop van het gemeentehuis kwamen de beelden in opslag bij de gemeentewerf, wat hen geen goed heeft gedaan. Zamac, het zinken materiaal waarvan ze gemaakt zijn, is een zacht metaal dat snel beschadigd raakt en moeilijk te herstellen is. Mede dankzij de financiële steun van het Tilburgse genootschap De Lindeboom en Erfgoed Netwerk Tilburg kon de gemeente Tilburg opdracht geven om de beelden te restaureren en wederom naar de thuisbasis te laten transporteren. Het gespecialiseerde bedrijf Kunstwacht in Delft is het gelukt om Handel en Nijverheid er als herboren uit te laten zien!

Externe link

Handel en Nijverheid behoren tot de Stadscollectie Tilburg. Deze wordt beheerd door Stadsmuseum Tilburg. Klik hier voor meer informatie over de beelden.