Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Beekmans, Johannes Antonius

Jan Beekmans
1945 Johannes Antonius Beekmans.jpg
Volledige namen Johannes Antonius Beekmans
Geboortedatum 02-07-1917
Geboorteplaats Waalwijk
Adres Akkerstraat 7
Woonplaats Goirle
Beroep militaire dienst
Overlijdensdatum 24-12-1945
Plaats van overlijden Toulouse (Fr.) dept. Haute Garonne
Bijzonderheden Tuberculose- besmetting werd hem fataal.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken. Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende situaties. Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

  • Jan Beekmans is een van hen en werd 28 jaar.

Achtergrond

Jan Beekmans geboren in het gezin van Johannes Beekmans (1863 Vlijmen - 1961) metselaar en Catharina Heymans (1881 Drunen - 1948) Zijn ouders traden 27 mei 1907 in Drunen in het huwelijk. Jan is het 8e kind van de 14 in dit gezin, wat bestond uit 7 jongens en 7 meisjes. Voor 1940 zijn 4 kinderen uit dit gezin overleden. Jan zelf is geboren op 2 juli 1917 in Waalwijk. Als hij 12 jaar is komt hij, door omstandigheden, op 22 januari 1929 terecht in Huize Nazareth. Dit was een instelling van de fraters van Tilburg. Hij verhuist daarna rond 1935 op zijn 18e naar Akkerstraat 7 te Goirle waar hij gaat werken als broodbakker.

by Oorlogsgravenstichting J.A. Beekmans

Een oudere broer van Jan, Bart (1911 - 1937 Spanje) wordt vermeld als Spanjestrijder in de Spaanse burgeroorlog. In de nasleep van de slag bij Brunete (SP) wordt het Bart Beekmans blijkbaar allemaal te veel. Uiteindelijk meldt men dat Bart deserteert van het front. Een provisionele communistische krijgsraad veroordeelt hem tot de dood. Wanneer en waar precies de standrechtelijke executie plaatsvindt is niet met 100% zekerheid vast te stellen.

Gebeurtenis

Als dienstplichtig militair wordt Jan (23 jaar), in mei 1940 gelegerd bij de Maasbrug in Heusden, dit met de opdracht om na de Duitse inval de bruggen over de Bergsche Maas en het Heusdens Kanaal op te blazen. Jan moest uiteindelijk met het Nederlandse leger terugtrekken in de richting van België. Op 12 juli 1941 word Jan, 24 jaar, geregistreerd als zijnde vermist door het Bureau Vestigingsregister te Den Haag. Zijn broers en zuster ontvangen soms echter nog wel een kaart van hem. Jan blijkt uiteindelijk naar Zuid-Frankrijk te zijn uitgeweken, waar hij zich heeft aangesloten bij het verzet. Na diverse acties tegen de Duitsers vluchtte hij. Vanuit Frankrijk en Spanje gaf hij soms een berichtje.

  • In 1944 ontving hij nog een telegram van H.M. Koningin Wilhelmina waarin Jan bedankt werd voor alles wat hij voor Nederland betekende. Zij hoopte Jan spoedig na volledig herstel in Engeland terug te zien. Zover is het niet meer gekomen.
graf J.A. Beekmans by GeKa

Aan het einde van de oorlog raakt Jan besmet met tuberculose en gaat hij, op aanraden van een arts, voor behandeling naar Davos, Zwitserland. Tegen doktersadvies in keert hij toch terug naar Frankrijk. Daar wordt hij echter steeds zieker. Op 24 december 1945, als de Tweede Wereldoorlog drieënhalve maand voorbij is, overlijdt Jan ’s nachts op 28- jarige leeftijd in Toulouse (Fr). Jan is daar eerst begraven op het militair kerkhof in Toulouse.

Nederlands Ereveld Orry-la-Ville (FR)

Later is Jan, na 8 mei 1958, herbegraven op het Nederlands Ereveld in Orry-la-Ville (Fr.) (grafnr: B/R 2.4)

Herdenkingsmonumenten

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.