Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bedevaartsoord Peerke Donders

In een huisje aan de Moerstraat in De Heikant, werd Peerke Donders geboren. Rondom dit huisje ontstond als gevolg van zijn verering een uniek religieus erfgoedcomplex.

Na de dood van hun vader (1834) verkochten Peerke en zijn broer Martin het huisje, waarna het werd afgebroken. Alleen de put bleef behouden en deze werd al snel Pater Dondersput genoemd. Pelgrims haalden water uit de put, omdat ze dachten dat het geneeskrachtig was. In 1904 ontdekte de redemptorist L. Luykx dat de put nooit door Peerke was gebruikt. Desondanks groeide het belang van de put in de volksdevotie en in 2006 is hij gerestaureerd.

Vanaf 1902 kochten de redemptoristen percelen grond in de buurt. In ongeveer dezelfde tijd liet men relikwieën van Peerke’s grafkist uit Suriname overkomen. Deze zijn nog steeds verkrijgbaar bij het bedevaartsoord. De redemptoristen lieten in 1923 een gedenksteen plaatsen op de plek waar het geboortehuis stond. Deze steen is ingemetseld in het in 1931 nagebouwde huisje. De nabijgelegen houten noodkapel werd in 1923 ingezegend.

In een uit een theehuis ontstaan café zijn nog steeds devotionalia te koop, waaronder de likeur Peerke’s Nat, die ter gelegenheid van zijn zaligverklaring in 1982 op de markt kwam. Toen de redemptoristen in 1926 elders afgedankte kruiswegstaties aangeboden kregen, werden deze opgesteld in een processiepark. De staties zijn later vernieuwd, op kosten van onder meer Tilburgse parochies.

In 1933 werd bij het bedevaartsoord een door Karel Lücker ontworpen monument voor Peerke Donders opgericht. De semi-openluchtkapel in het processiepark werd in 1982 ingezegend. Deze maakt in 2009 plaats voor het Peerke Donders Paviljoen.