Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

BeKa


In 1835 trouwde de uit Enschot (Berkel-Enschot) afkomstige Pieter van den Bergh met Rijka Krabbendam. In 1853 richtte hij de wollenstoffenfabriek Van den Bergh Krabbendam op, later afgekort tot BeKa. In 1859 vestigde hij zijn bedrijf in een deel van de voormalige Lancierskazerne aan de Oisterwijksebaan (Sint Josephstraat). Daar kwam ook de leerlooierij annex vellenbloterij van De Kanter, maar dit bedrijf verkocht zijn panden na een tijdje ook aan BeKa. In de loop der tijd werd het bedrijfscomplex aanzienlijk uitgebreid en was het qua omvang een van de grootste textielfabrieken in Tilburg.

In 1921 werd de firma omgezet in een naamloze vennootschap. In de jaren zestig kwam ook hier de buitenlandse concurrentie hard aan en in 1968 werd de productie van wollen stoffen stopgezet. Er werkten toen nog 278 personen. De bedrijfspanden die bij de kazerne waren bijgebouwd werden gesloopt. Alleen de schoorsteen uit 1904 bleef overeind. Deze markeerde vroeger een monumentaal ketelhuis. In de oorspronkelijke en later gerestaureerde gebouwen kwamen kantoorruimtes en in 1988 onder meer het gemeentearchief Tilburg (vanaf 2007 Regionaal Archief Tilburg). Op delen van het voormalige fabrieksterrein werden woningen en appartementen gerealiseerd. Uit BeKa ontstonden L.E. van den Bergh en AaBe.


Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken

Beka, v/h Van de Bergh-Krabbendam

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Geheugen van Tilburg

Externe link

BeKa op TilburgopdeKaart.nl