Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bakkerij Wiercx

Winkelpand van Bakkerij M.J. Wiercx

In de Prins Hendrikstraat is bakkerij Wiercx gevestigd, een begrip in Raamsdonksveer. De oorsprong van het bedrijf gaat terug naar 1850, toen Anton Wiercx in de Koestraat in Geertruidenberg een ‘elektrische banket-, koek- en suikerbakkerij’ startte. Veertig jaar later begon Bernard – één van zijn zonen – een bakkerij op het Smidseind in Raamsdonksveer. In het begin van de vorige eeuw verhuisde bakkerij Wiercx naar de locatie waar het nu nog altijd gevestigd is: Prins Hendrikstraat 35.

Wit, tarwe, volkoren of meergranen... Het is nu allemaal te halen op een locatie die bij veel inwoners van Raamsdonksveer bekend is. In eerste instantie was de zaak gevestigd op de plaats waar nu Govers Sport gevestigd is. De grote brand in 1909 zorgde ervoor dat de bakkerij ook verdween, het was onderdeel van de in totaal 38 woningen en 21 schuren die plat gingen. Snel na de brand kwam er een herbouw op dezelfde locatie, verhuisde de bakkerij naar de locatie waar het nog steeds gevestigd is.

Bakker Johan Wiercx met zijn opa Johan, appelflappen maken

Bakkerij Wiercx is een echt familiebedrijf. Bernard Wiercx begon met de zaak, in 1921 werd het overgedragen aan zoon Johan. In 1959 neemt zijn zoon Martijn, die twintig jaar eerder al in de bakkerij is gaan werken, de zaak over – dat doet hij samen met zoon Johan. Laatstgenoemde wordt in 1981 medefirmant. Johan Wiercx, momenteel eigenaar van de bakkerij, ontwikkelde in 2005 een ‘nieuw en uniek’ meergranenbrood. In Bedrijvig Raamsdonksveer vertelde hij daar het volgende over: “Ik noemde het brood, met een nostalgische knipoog naar de familie Heere, een Heerelander. We zijn de enige bakkerij in de wereld die dit brood bakt.”

Goed gevulde vitrine bij Bakkerij Wiercx


Bakkerij Wiercx Prins Hendrikstraat 35 4941JT Raamsdonksveer 0162-512717

www.bakkerijwiercx.nl




Uit de Langstraat van donderdag 26 mei 2005:

Al generaties lang is de bakkersfamilie Wiercx bezig met het maken van mooie ambachtelijke producten. Sinds 1980 doen zij dit vanuit de bakkerij Prins Hendrikstraat in Raamsdonksveer, één van de bijzondere plekjes in dit Brabantse dorp. Bakker-eigenaar Johan Wiercx vertelt hierover: “De omgeving inspireert ons tot het maken van mooie ambachtelijke producten. Producten die echt bij Raamsdonksveer horen”.

De historie van het dorp speelt hierbij een belangrijke rol. Hierin heeft Bakkerij Wiercx een belangrijke partner gevonden in Stichting Veers Erfgoed. Sinds 2001 zet zij zich in voor het behoud van het verleden van het dorp Raamsdonksveer. Een artikel in de “Kiosk” vormde de basis voor een nieuw product van de Koninklijke Hofleverancier.

Een artikel over de familie Heere vormde de inspiratie voor een nieuw brood: “Heerelander”. Het is een vloerbrood, dat bestaat uit diverse graansoorten, waaronder enkele zogenaamde oergranen, vertelt de trotse bakker Wiercx. Om de activiteiten van het Veers Erfgoed te steunen, stelt bakkerij Wiercx voor ieder verkocht brood een klein deel beschikbaar aan Stichting Veers Erfgoed. De voorzitter van Veers Erfgoed is hierover zeer verguld: “Het is mooi om te zien dat onze werkzaamheden mensen inspireren”. We doen er als Stichting alles aan om het verleden van Raamsdonksveer onder de aandacht te brengen bij de mensen in deze gemeente. Het is natuurlijk fantastisch dat een bakker een brood bakt naar aanleiding van ons artikel in de “Kiosk”. Dat we er dan ook nog een kleine bijdrage aan overhouden is natuurlijk helemaal mooi. Ik heb het brood zelf al geprobeerd en het smaakt verrukkelijk. Je proeft dat dit een ambachtelijk product is. Wilt u dus historisch genieten, koop dan “Heerelander” bij bakkerij Wiercx.


Heeft u aanvullingen of wijzigingen bij dit artikel? opdekaart@veerserfgoed.nl