Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bakkerij Theo Pastoor

Bakkerij Theo Pastoor.jpg

Op de plek waar bakker Harrie Keusters in 1889 een bakkerij begon, staat nu de bakkerij van Theo Pastoor. De plek aan de Sint Josephstraat 70 in Tilburg kent dus een lange bakkerijgeschiedenis van ruim 120 jaar. Drie generaties Harrie Keusters runden hier een bakkerij van vader op zoon (alle drie Harrie geheten). In 1990 werd de zaak overgenomen door de uit Eindhoven komende bakker Theo Pastoor.

Pastoor zag in het gehele complex de juiste locatie om uit te kunnen breiden, te kunnen investeren en er te wonen met zijn gezin met vier kinderen. Het L-vormige pand biedt onderdak aan de benodigde ruimtes waaronder de vriescel, de ovenruimte, de banketbakkerij, de remrijskas en de toevoer en opslag van alle grondstoffen.

Het pand is in 2010 gerenoveerd. De verkoop van de producten geschiedde tijdelijk vanuit een winkel aan de overkant van de straat. Architect van het huidige pand is Koen Smits van KdV Architectuur. Er is gekozen voor gebruik van natuursteen in combinatie met een strakke, donkere baksteen en een ouderwetse knipvoeg. Vanuit de winkel is een doorkijk gemaakt naar het achterliggende bakkerijgedeelte. Heel passend is de naam van het gebouw, te zien bovenop de gevel: ‘PASTOOR’, met een knipoog naar de naam van de St. Josephstraat.

De bakkerij viel vele malen in de prijzen met onder andere het worstenbrood en de kerststol. Vier maal werden de producten van Pastoor eerste in jaarlijkse Brabantse verkiezingen en elk jaar behoren de kerststol en het worstenbrood tot de beste 10 van Brabant. Volgens Theo Pastoor komt het succes door de mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen, door het sterke, stabiele team met onder andere zijn vrouw Brigit en door de kennis en ervaring. Grondstoffen voor brood zijn elk jaar anders. Pastoor legt uit: “De hoeveelheid zon en regen bepaalt de kwaliteit van het graan, waardoor het ene jaar langer gekneed moet worden, het andere jaar korter. Temperatuurbeheersing is belangrijk tijdens het rijzen en het bakken. Het is een constant zoeken, elk jaar weer. We moeten werken met wat de wereld ons geeft.”