Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Baker, Peter

Peter Baker
Polar Beer.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 1925
Geboorteplaats Skegness, Lincolnshire (GB)
Overlijdensdatum 05-10-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden K.I.A. nabij Poppelse Bos (B)

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, hun verhaal, hun afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen.

De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Graf P. Baker (foto: GeKa)

Peter Baker is een van hen. Hij overleed op 19- jarige leeftijd.

Info

  • Nationaliteit : Britse
  • Onderdeel : 49nd. Britse Infanterie Divisie (West Riding)
  • Eenheid : 4th. Bataljon The Lincolnshire Regiment
  • Registratienummer : 14555866
  • Rang : Lance corporal

Achtergrond

Peter Baker: Zoon van Mr. and Mrs. W. G. Baker, Skegness, Lincolnshire (GB)

Gebeurtenis

Peter Baker diende al een lange tijd bij het bataljon toen hij vier dagen na D-Day, op 10 juni 1944, als onderdeel van de 49e Divisie in Normandië aan land ging. Zij kwamen op 15 juni 1944 in actie en daarna trokken zij Normandië door en vochten zij zich een weg naar België en Nederland.

Donderdag 5 oktober 1944: een zwarte bladzijde in de oorlogsgeschiedenis van Goirle. Het weer was bar en boos en soms ontstonden er ook al echte herfststormen.

Om 9 uur vertrokken vanuit Poppel (B) het A-Eskadron van de 27th. Canadese Tankbrigade (The Sherbrooke Fusilliers) met hun Sherman Tanks richting Goirle, met ondersteuning van infanteristen en verkenners. Zij lagen onder zwaar granaatvuur en de Duitsers zetten hen de gehele nacht al zwaar onder druk. In de vroege ochtend van de volgende dag slaagden de Duitsers er in om tussen de A en C Compagnie te trekken, maar enkele Shermans tanks brachten redding en dreven de Duitsers terug. De Duitsers bleven de Lincolns bestoken met granaat- en mortiervuur.

Vonderse brug (foto: Heemkunde Kring Goirle)

De Lincolns hadden vaak vuurcontact met de vijand en werden regelmatig aangevallen door een sterk leger in de bossen in de omgeving van Poppel, nabij het dorpje Goirle. Er was ook zeer zwaar vuur van Spandau mitrailleurs, maar deze werden uiteindelijk het zwijgen opgelegd door de mortieren, de tanks en de 25-pond kanonnen van het 69e Field Regiment.

Rond de klok van 1 uur in de middag werd de Hooge Vonderse brug over de Ley in de buurt van “Buitenlust” bereikt. De bedoeling was om over de weg rechtstreeks naar Goirle op te rukken, hetgeen aanvankelijk goed verliep. Echter, nabij een brandend huis ongeveer 1000 m voor het doel, werden de tanks van Sgt. Michaud en Lt. Marshall getroffen door een bazooka, toen zij dit bruggetje wilden oversteken. Beide tanks werden door de Duitsers buiten werking gesteld. Daarbij vielen een aantal slachtoffers.

De Slag nabij Poppel/Goirle was een harde strijd en de Lincolns waren in meer dan 1 opzicht opgelucht toen zij werden afgelost door de K.O.Y.L.I. (= Kings Own Yorkshire Light Infantery). Volgens hun administratie was Peter één van de 18 mannen, die bij deze gevechten werden gedood. Twee van hen zijn begraven in Goirle, nl. Peter Baker en Georg Harvey Hancock uit Nottingham ook 19 jaar en beide uit hetzelfde regiment. Na een tijdelijk veldgraf bij de Vonderse brug, werd hij op 20 januari 1945 begraven op begraafplaats St. Jan als onbekende soldaat. Het duurde tot 1981 alvorens de grafsteen een naam kreeg.

Ze zijn naast elkaar gelegd op het EREveld van het kerkhof St. Jan in Goirle. Dit gedeelte van het kerkhof is aangemerkt als een Commonwealth War Cemetery. Jaarlijks worden rond 27 oktober alle mannen en 1 vrouw op dit ERE-veld in Goirle speciaal herdacht. Opdat wij niet vergeten.

Lees hier verder over deze actie. * Mislukte bevrijdingsaanval op Goirle, 5 oktober 1944.

Graflocatie

  • 1e Veldgraflocatie : De Vonderse brug (Buitenlust), Goirle
  • Herbegraven : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
  • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
  • Graflocatie : Rij 2, Graf 7
  • Tekst op grafsteen : Rest in peace (‘Rust in Vrede”)
Ereveld Goirle – Foto: BvW

Herdenkingen


Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.