Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Baeten, Wilhelmus Adrianus

Wilhelmus Adrianus Baeten
Volledige namen Wilhelmus Adrianus Baeten
Geboortedatum 24-05-1915
Geboorteplaats Alphen en Riel
Adres Jan Heinstraat 11
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Lucia Josepha Maria Jansen
Beroep Kantoorbediende
Overlijdensdatum 28-02-1945
Plaats van overlijden Bergen Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Wilhelmus Adrianus Baeten (Geb. Alphen 24-5-1915 – gest. Bergen-Belsen (DE) 28-2-1945), kantoorbediende. Zoon van Adrianus Albertus Baeten (1884-1928) en Ludovica Frijters (1883-1966). Op 19-06-1940 trouwt hij met Lucia Josepha Maria Jansen (1916- na 1977). Uit dit huwelijk wordt een kind geboren, een zoon. Wim Baeten overleed op 28-02-1945 in Bergen-Belsen.

Achtergrond en jeugd

Wim wordt op 25 mei 1915 te Alphen geboren als zoon van Adrianus Albertus Baeten, leerlooier, en Ludovica Frijters.[1] Het gezin verhuist naar Eindhoven, in 1928 vestigt de familie Baeten zich in Tilburg. Enkele dagen na de verhuizing naar Tilburg overlijdt de vader. Het gezin woont achtereenvolgens aan de Missionarisstraat, de Houtstraat en de Bredaseweg.

Na zijn schoolopleiding gaat Wim werken bij de schoenfabriek van Mannaerts als kantoor- en magazijnbediende. Hij trouwt op 19 juni 1940 in Tilburg met Lucia Josepha Maria Jansen. Uit dit huwelijk wordt in maart 1942 een zoon geboren.

bidprentje collectie Regionaal Archief Tilburg
Baeten 2.jpg

Gebeurtenis

Wim was betrokken bij onderduikwerk en verrichtte allerlei hand- en spandiensten. Hij werd op 26 februari 1944 door de beruchte agent Gerrits gearresteerd. Door een vergissing bereikte de waarschuwing voor zijn dreigende arrestatie Wim niet. Hij verbleef tot 21 juni 1944 in Haaren en werd daarna overgebracht naar Vught, buitencommando Arnhem. Met de evacuatie van kamp Vught, begin september 1944, werd hij overgebracht naar Sachsenhausen, buitencommando Klinker. In februari 1945 werd hij op transport gezet naar Bergen-Belsen, waar hij op 28 februari 1945 overleed.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
  • Nieuwsblad van het Zuiden 17-5-1975, 'De Vergeten Verzetsdode' pag. 9

Internet

Noten

  1. in de geboorteakte van Wim is het beroep van zijn vader leerlooier, in het bevolkingsregister van Alphen, in de jaren '20, staat Adrianus Baeten genoemd als herbergier, in het bevolkingsregister van Tilburg staat als beroep 'Winkelier in lederwaren'.