Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Baest, Adriana Johanna Maria van

Adriana Johanna Maria van Baest
Baest.jpg
Volledige namen Adriana Johanna M. van Baest
Geboortedatum 09-10-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Hasseltstraat 233
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 02-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Kwam om het leven bij een inslag van een V-1 in de Burgemeester van Meursstraat (Huize Mariëngaarde) op 2 februari 1945.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Baest, Adriana Johanna Maria van (geb. Tilburg 09-10-1924, gest. 02-02-1945 Tilburg), dochter van Antonius Gerardus Wilhelmus van Baest (1891-1951), Muziekleraar, en Antonetta Wilhelmina Geboers (1894-1950). Van Baest overleed op 02-02-1945, toen er een Duitse V-1 neerstortte op pension Mariëngaarde, waar zij werkte als dienstbode. Adriana was ongehuwd.

Achtergrond en jeugd

Adriana werd op 9 oktober 1924 geboren als vijfde kind van muziekleraar Antonius van Baest en zijn echtgenote Antonetta Geboers. Adriana had nog vier ouder zussen en één jonger broertje. Over haar jeugd is tot nu toe weinig bekend. Het gezin woonde in de Hasseltsestraat op nummer 233. Adriana was lid van de Maria-Congregatie en werkte samen met haar zus als dienstbode bij pension Mariëngaarde. Het pension was een luxe woonoord voor ‘katholieke dames en heren van goede komaf’.

2 februari 1945

Op iets voor negenen in de ochtend van 2 februari 1945 ontploft een verdwaalde V-1, op weg naar Engeland, vlak bij de keuken en de kapel van pension Mariëngaarde, waar op dat moment een kerkdienst gaande is. De ravage is enorm, naast 17 zwaar beschadigde en 27 licht beschadigde huizen, hebben veel panden in een straal van 1 kilometer glasschade. Van Baest sterft op twintigjarige leeftijd. Er komen nog 21 andere mensen om en er zijn 19 zwaargewonden en 100 lichtgewonden. De zus van Van Baest is een kamer in het pension aan het stofzuigen ten tijde van het ongeluk. In een interview vertelt ze dat ze haar zus ging zoeken maar in een gat valt en dan niet meer verder mag. Het lichaam van Van Baest wordt gevonden maar is te zwaar beschadigd om aan haar familie te tonen. Ze wordt geïdentificeerd aan het blauw fluwelen jasje dat ze droeg op de dag van het ongeluk.

Gebeurtenis

Explosie vliegende bom (V-1) Tilburg, Huize Mariengaarde

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945,

  • Invnr. 159, documentatie Mariëngaarde, 1995
  • Invnr. 167, familienamen map letter Ba

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 145

Website

Artikel Brabants dagblad