Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Baaijen, Johan Elisa Cornelis

Johan Elisa Cornelis Baaijen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Johan Elisa Cornelis Baaijen
Geboortedatum 23-07-1893
Geboorteplaats Bergen op Zoom
Adres Ringbaan West 298D
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Maatje Susanne Bosschaart
Beroep Militair
Overlijdensdatum 21-05-1940
Plaats van overlijden Calais (FR)
Bijzonderheden Omgekomen tijdens het bombardement op 'S.S. De Pavon' op 20 mei 1940.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johan Elisa Cornelis Baaijen (Geb. 23-7-1893 Bergen op Zoom– gest. 21-5-1940 Calais), sergeant-majoor. Zoon van Cornelis Hendrik Baaijen en Adriana Geertje de Korte.

Johan trouwt op 8 juli 1920 met Maatje Suzanna Bosschaart. In 1922 wordt hun zoon geboren in Bergen op Zoom. Als ze in 1938 vanuit Bergen op Zoom verhuizen naar Tilburg, vanwege overplaatsing van zijn eenheid, komt het gezin in de Korenbloemstraat te wonen. Later verhuizen ze naar de Ringbaan West.

Gebeurtenis

Op 12 mei 1940 bracht de Pavon, een Frans vrachtschip, Franse militairen naar Vlissingen. Een week later was het schip in Duinkerke, waar in de oude Jean Bart-kazerne ruim 2000 Nederlandse militairen onderdak hadden gevonden. Ze hadden in de Peel-Raamstelling en bij Rotterdam gevochten; na de capitulatie van Nederland op 15 mei waren zij naar Zeeland getrokken, waar nog doorgevochten werd. Na de capitulatie in Zeeland op 18 mei waren zij naar Duinkerke gegaan.

De Pavon had uiteindelijk ongeveer 1450 Nederlandse militairen aan boord toen zij Duinkerke verliet met bestemming La Rochelle. De Pavon voer vlak langs de kust naar La Rochelle. Duitse vliegtuigen voerden een aanval uit waarbij het schip met mitrailleurs werd beschoten; enkele afgeworpen bommen misten hun doel. Uiteindelijk landde één vliegtuigbom in het ruim, waardoor ruim 50 Nederlandse militairen werden gedood en 100 gewond raakten. Er brak brand uit aan boord en er ontstond paniek; veel mannen sprongen over boord. De Kapitein wist zijn schip in de vroege ochtend van 21 mei 1940 bij Ooie op het strand te zetten waar men bij eb het schip kon verlaten. De Pavon was onherstelbaar beschadigd.

De gewonden werden aan boord verzorgd en de volgende ochtend bij eb van boord gehaald om naar ziekenhuizen in Calais en Duinkerke te worden gebracht. De andere overlevenden werden in La Coquelle bij Calais ondergebracht en op 24 mei door de Duitsers gevangengenomen. Enkele tientallen wisten te ontsnappen naar Boulogne waar zij later alsnog krijgsgevangen werden gemaakt. Alle krijgsgevangenen werden in juni vrijgelaten en liepen naar Nederland terug.

Baaijen bevond zich waarschijnlijk in het ruim toen de Pavon door een bom getroffen werd. Er werd niet toegestaan dat de dodelijke slachtoffers geborgen werden. Het schip is volledig uitgebrand Er is van hem geen graflocatie bekend

Bronnen

Internet

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis