Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

BBA

Brabantse Buurtspoorwegen en Autodiensten (BBA)
BBA-lijnbus 48 richting wijk De Kievit, 1994. Fotograaf: Multivision & Partners, Tilburg. Collectie Regionaal Archief Tilburg.
Geschiedenis
Opgericht 1934

De eerste officiële Tilburgse stadsdienst was de Tilburgsche Brockway Bus Maatschappij (TBBM). Deze werd opgevolgd door de Stadsdienst Tilburg, die in 1947 door fusie met andere maatschapijen plaats maakte voor de Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten (BBA).

Dit bus- en trambedrijf was in 1934 ontstaan na een fusie van zes stoomtrammaatschappijen (tram), maar schakelde geleidelijk over op het gebruik van autobussen.

In Midden-Brabant bestond de BBA van 1947 tot 2001, waarna het bedrijf werd overgenomen door het Franse Connex. In 2006 ging Connex verder als Veolia Transport. Nu zijn de busdiensten in handen van Arriva. Alleen rond Utrecht en in de regio Eindhoven reden tot 2008 nog BBA-bussen (BBA Mobility Services).

De BBA had in Tilburg een kantoor met garage, wasplaats en stallingen aan de Spoorlaan, schuin tegenover het (trein-)station, op de hoek van de Utrechtsestraat. Foto 3 toont een oude bus van de stadsdienst. In de jaren '70 verhuisde de BBA wegens plaatsgebrek naar de Fatimastraat (foto 2). De naam BBA leeft in de 21ste eeuw alleen nog voort in het gelijknamige touringcarbedrijf aan de Fatimastraat. In 1959 werd een nieuw BBA-hoofdkantoor voor de hele provincie geopend in Breda.

Externe link

Mijn vader en de BBA op Het Geheugen van Tilburg

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg,