Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Armhoefstraat 31 (Tilburg)

Armhoefstraat 31 (Tilburg)
Armhoefstraat 31.JPG

Op dit adres woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog het joodse gezin Hertz. Lodewijk (Ludwig) Hertz, zijn vrouw Klara Dahl en hun zoon Erich Hertz.

Gezin Hertz

Ze waren uit Duitsland afkomstig. Daar had Lodewijk Hertz een herenmodezaak. Na de eerste boycotoproepen van de nationaalsocialisten tegen joodse winkels in april 1933 heeft Ludwig Hertz nog dat jaar zijn winkel gesloten. Van 1918 tot 1922 bezocht zoon Erich de joodse Volksschool in Kleve en aansluitend kwam hij op het humanistische Klever Gymnasium.

De ouders van Erich hebben al vroegtijdig gereageerd op de eerst signalen van het antisemitisme: al in 1931 verhuisde het gezin naar een pension in de Wilhelmstrasse 75 in Ahrweiler. Daar ging Erich naar het Realgymnasium Ahrweiler-Bad Neuenahr (het huidige Peter-Joerres-Gymnasium). In 1934 zou Erich eindexamen doen en daarna wilde hij naar Nederland gaan om daar zijn dienstplicht te vervullen. Vervolgens wilde hij gaan studeren en daarna naar Nederlands-Indië vertrekken.

Maar op 1 maart 1934 werd Erich aangehouden wegens kritische uitlatingen over het nazi-regime en vervolgens gearresteerd. In afwachting van de behandeling van zijn zaak aan de rechtbank in Keulen, mocht Erich op 14 maart de gevangenis in Ahrweiler verlaten. Op 28 maart heeft hij zich in Ahrweiler ‘afgemeld’ met als nieuw adres Arnhem, waar zijn ouders al eerder naartoe waren vertrokken. Aan het begin van de oorlog woonde het gezin Hertz in Tilburg. Erich was toen van beroep chemisch technicus.

Het gezin dook onder, maar werd op 31 maart 1943 gearresteerd. Erich kwam op 5 april 1943 om in kamp Vught. Als doodsoorzaak werd vermeld: ‘Auf der Flucht erschossen.’ Zijn ouders werden op 8 mei 1943 op transport gesteld naar Westerbork. Van daar werden zij op 11 mei op transport gesteld naar Sobibor waar ze na aankomst op 14 mei werden omgebracht in de gaskamer.

Op de kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Gegevens Digitaal Bouwarchief Tilburg

In het digitale bouwarchief staan documenten van goedgekeurde en uitgevoerde bouwaanvragen. Over dit pand is onderstaande informatie te vinden.

Jaar Kad. sectie & nummer Soort gebouw Oud huisnr. Aanvrager Architect Aard aanvraag Bijzonderheden
1933/03666/01/01 B 5627
B 4003
woning - Gebr. Struycken - bouwen Bouwen 18 woningen in de Armhoefstraat en de Daendelsstraat.

Zie ook

Externe link

Armhoefstraat 31 op www.joodsmonument.nl