Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Armand Diepen

Armand Diepen
Algemene informatie
Volledige naam Arnold Leon Armand Diepen
Geboren 5 maart 1846, Tilburg
Overleden 23 februari 1895, Tilburg
Beroep fabrikant

Leven en werk

Armand Diepen was een telg uit het bekende fabrikantengeslacht Diepen. Hij studeerde aan het Jezuïetencollege te Katwijk aan Zee en richtte met zijn broer in 1870 in Tilburg een nieuwe wollenstoffenfabriek op onder de naam Gebroeders Diepen. Hij genoot landelijke bekendheid met zijn artikelen en boeken over vraagstukken van handelspolitieke, economische en sociale aard. Naast een aantal kranten- en tijdschriftartikelen, schreef hij tussen 1886 en 1895 zeven boeken en brochures, onder meer Het verslag der Tilburgsche Wol-industrie en Hendrik Muller Szoon, of Bescherming contra Vrijhandel (1887) en De arbeidswet: Toelichting en beschouwingen voornamelijk met het oog op de Tilburgsche Wolindustrie (1889). Door zijn biograaf Van den Dam wordt Diepen de 'eerste Nederlandse economisch denker van katholieken huize' genoemd. In zijn tijd werd Diepen als de bekendste voorvechter van het protectionisme aangemerkt. Van 1891 tot 1892 was hij voorzitter van de Tilburgse Kamer van Koophandel en in 1891 werd hij lid van de landelijke Commissie voor de Handelspolitiek.

In het Geuldal bij Valkenburg kocht Diepen Villa Alpha aan de Plenkertstraat als zomerverblijf. Hij liet in het aangekochte bosgebied wandelwegen aanleggen (1892-1893) en zo ontstonden het Rotspark en het Polferbos. Ook liet hij er een restaurant bouwen. Na zijn dood lieten zijn weduwe Léonie Diepen-Bareel en zijn zoon Jan Diepen daar nog twee bijzondere attracties aanleggen, de nabootsing van de Romeinse catacomben (1910) en het Openluchttheater (1916). De toegangsweg vanaf de Cauberg tot het Rotspark heet Armand Diepenweg.

Het Geheugen van Tilburg

Armand Diepen