Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Anthonissen, Sophia Maria Elisabeth

Sophia Maria Elisabeth Anthonissen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Sophia Maria Elisabeth Anthonissen
Geboortedatum 02-03-1875
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Oude Dijk 1 Klooster Zusters van Liefde
Woonplaats Tilburg
Beroep Religieuse, Zusters van Liefde van O.L. V. Moeder van Barmhartig
Overlijdensdatum 26-11-1943
Plaats van overlijden Bankinang (ID)
Bijzonderheden Door de Japanse bezetter geïnterneerd en omgekomen in het interneringskamp in Bankinang (Sumatra)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Sophia Maria Elisabeth Anthonissen (Geb. Amsterdam 02-03-1875 – gest. Bankinang (ID) 26-11-1943), religieuse bij Zusters van Liefde O.L.V. Moeder van Barmhartig.

Achtergrond en jeugd

Sophia Maria Elisabeth Anthonissen wordt op 2 maart 1875 geboren te Amsterdam. Zij woonde op de Prinsengracht 714. Op 2 maart 1903, op haar achtentwintigste verjaardag, is zij toegetreden tot de congregatie. Op 6 september 1913 vertrok zij naar Utrecht. Op 28 oktober 1916 werd Sophia, afkomstig uit Arnhem, ingeschreven in Tilburg. In november 1916 is zij vertrokken op missie naar Padang in West-Sumatra, Indonesië.

Samen met 14 andere Zusters van Liefde uit Tilburg wijdde Sophia, oftewel Zuster Sebastiana, haar leven aan het missiewerk op Sumatra. Dit missiewerk lag voor vrouwen hoofdzakelijk in het onderwijs. Tijdens de Japanse bezetting is zij in een interneringskamp voor vrouwen in Bankinang overleden. De omstandigheden in deze kampen waren zeer slecht. Zuster Sebastiana was 68 jaar oud.

Zusters van Liefde

De congregatie van de Zusters van Liefde Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid, de grootste congregatie van vrouwelijke religieuzen in Nederland, werd in 1832 gesticht door Joannes Zwijsen in Tilburg. De eerste missie in Nederlands-Indië begon in 1885 in Padang op Sumatra.

Bronnen en literatuur

Gebeurtenis