Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Anssems, Adrianus Johannes

Janus Anssems
Beeldbank Heemkring Molenheide
Volledige namen Adrianus Johannes
Geboortedatum 23-03-1906
Geboorteplaats Hulten
Adres D13 Hulten, nu Van Diedeghemstraat 9, Tilburg
Woonplaats Hulten
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep landbouwer
Overlijdensdatum 19-08-1943
Plaats van overlijden Hulten


Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Anssems, Adrianus Johannes, (geboren in Hulten 23-03-1906, gestorven in Hulten 19-08-1943), zoon van Johannes Petrus Anssems (1875 - 1940) en Catharina Maria van Beek (1882 - 1971).

Achtergrond

Janus Anssems werd op 23 maart 1906 in Hulten geboren en overleed op 19 augustus 1943. Hij was de zoon van Johannes Petrus (Jan) Anssems (1875 – 1940) en Catharina Maria (Cato) van Beek (1882 – 1971). Hij was de oudste van 15 kinderen; twee kinderen stierven op vrij jonge leeftijd (Ria was negen jaar en Jantje werd zes). Janus was landbouwer en in 1940 zijn vader opgevolgd in de boerderij. Ook andere kinderen uit het gezin Anssems werkten mee op de boerderij, zowel op het land als bij de verzorging en het melken van de koeien. Zij woonden toen Hulten-D13, nu Van Diedeghemstraat 9 Tilburg. De boerderij lag onder de start- en landingsbaan van het vliegveld.

Gebeurtenis

Op 19 augustus bombardeerden Amerikanen per vergissing het buitengebied van Hulten. De bommen waren eigenlijk bestemd voor vliegbasis Gilze en Rijen. Het bombardement vond ’s avonds om 19.00 uur plaats, veel inwoners waren buiten. Het hele verhaal over dit bombardement vind je achter deze link.

Foute berekening van Amerikanen zorgt voor een drama in Hulten - 19 augustus 1943

Janus Anssems was met drie broers en drie zussen op het veld aan het werk, op een akker achter restaurant Stad Parijs. De zussen Ad en Nel hebben een paar keer hun ervaringen over dit bombardement en de gevolgen voor hun familie verteld. Het luchtalarm was afgegaan. Iedereen wist dat je dan snel moest gaan liggen. Maar omdat er niet altijd iets gebeurde, twijfelde Janus. Twee broers waren al in een sloot gesprongen. Janus en broer Koos en drie zussen Jo, Ad en Nel, raakten gewond. Janus was het zwaarst geraakt en overleed in de ziekenwagen (ter hoogte van Piusoord, volgens de zussen Ad en Nel). Hij was 37 jaar oud. Volgens broer Koos riep hij nog 'ik ben geraakt'. Hij is op 23 augustus 1943 in Hulten begraven, samen met alle andere slachtoffers van het bombardement. Behalve Janus werden nog vier personen van het gezin Anssems naar het ziekenhuis gebracht. Bij Ad moest een been worden geamputeerd, nadat bij haar knie een slagader was geraakt; bij Koos wilden de artsen een arm amputeren, maar door zijn protesten is het niet gebeurd. Nel was lichtgewond, ze had een scherf in haar bil. Ad kwam pas na de bevrijding weer thuis, Koos na een opname van twaalf weken.

graf in Hulten
Collectie Bidprentjes Heemkring Molenheide

Bronnen en Literatuur

  • Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten; verhalen over de Tweede Wereldoorlog van inwoners van de gemeente Gilze en Rijen, uitgave van Heemkring Molenheide, 2019
  • Heemkring Molenheide (website en Collectie Bidprentjes)
  • Hout, J.P. van den. e.a. Vijf jaar luchtfront. Het vliegveld Gilze-Rijen in de Tweede Wereldoorlog, Deel IV. Uitgave Heemkring Molenheide, 1987
  • De Mulder, kwartaalblad van Heemkring Molenheide; nr. 139
  • Genealogieonline.nl
  • Jong, Ivo M. de. Mission 85, a milk run that turned sour, 1998. Uitgave van het Liberation Museum
  • Overleven in de schaduw van het vliegveld. Documentaire over Tweede Wereldoorlog in Gilze en Rijen door Heemkring Molenheide