Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Alvares, Edouard Leo

Leo Alvares
Alvares Leo.jpg
Volledige namen Edouard Leo Alvares
Geboortedatum 11-06-1910
Geboorteplaats Parimaribo (SR)
Adres Upper Manhattan
Woonplaats New York (VS)
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Ruth Elliot
Beroep medewerker verzekeringsmaatschappij
Overlijdensdatum 27-10-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Omgekomen bij de bevrijding van Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Alvares, Edouard Leo (Geb. 11-06-1910 Paramaribo – gest. 27-10-1944 Tilburg), medewerker van een verzekeringsmaatschappij. Zoon van Frederik Constantijn Alvares (1865-1931) en Sophia Mathilda Albertina Kleiberg (1868-1956). Alvares was getrouwd met Ruth Elliott (?-1965). Hij had een dochter, Sylvia, geboren in 1934. Alvares overleed op 27-10-1944 tijdens gevechten bij de bevrijding van Tilburg.

Achtergrond

Edouard Leo Alvares werd op 11 juni 1910 geboren in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Hij was het jongste kind van Frederik Alvares en Sophia Kleiberg. Het gezin Alvares bestond uit acht kinderen, zes jongens en twee meisjes. Over de jeugd van Alvares is verder niets bekend. Vanuit Suriname verhuisde Alvares naar de Verenigde Staten. Hij woonde in Upper Manhattan in New York en werkte daar bij de Metropolian Verzekeringsmaatschappij aan Riverside Drive. Hij was getrouwd met Ruth Elliott, in 1934 kregen zij een dochter, Sylvia.[1]

De Tweede Wereldoorlog

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest Alvares – die de Nederlandse nationaliteit had-zich als dienstplichtige melden. Hij kreeg een opleiding in Canada. Vervolgens vertrok hij naar het Verenigd Koninkrijk. In Wolverhampton (Wrottesley Park) werd hij ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade. Alvares maakte deel uit van de paracommandogroep. Hij werd ingedeeld bij de artillerie en pantserwagens.

In dienst van de Prinses Irene Brigade

De Prinses Irene Brigade werd officieel opgericht op 11 januari 1941 in het Engelse Congleton. Koningin Wilhelmina verleende de Brigade bij Koninklijk Besluit van 26 augustus 1941 de erenaam ‘Prinses Irene’. De Brigade bestond uit Nederlandse troepen van de landmacht en onderdelen van de Koninklijke Marine en de marineluchtvaartdienst, die in mei 1940 via België en Frankrijk naar Engeland wisten te komen. Verder bestond de Prinses Irene Brigade uit Engelandvaarders, Nederlanders uit het buitenland die bij de Brigade hun dienstplicht vervulden (zoals Alvares) of die zich vrijwillig aanmeldden. Het voornaamste doel van de Brigade was om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. De Brigade speelde, samen met de 15th Scottish Division, een belangrijke rol bij de bevrijding van Tilburg.

De slag om Tilburg

Aan de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944 ging hevige strijd vooraf. Vanaf 14 oktober 1944 lag Tilburg in de vuurlinie. Op 17 oktober betrok de Brigade stellingen ten westen van Eindhoven lang het Wilhelminakanaal, ten zuiden van Oirschot. Een week later, op 24 oktober, werd de Brigade verplaatst naar Hilvarenbeek, met het doel om van daaruit op te rukken richting Tilburg en een basis te vestigen op Broekhoven. Op 25 oktober maakte de 15th Scottish Division een opmars vanuit Oirschot in de richting van Tilburg. De Prinses Irene Brigade rukte op vanuit Hilvarenbeek in de richting van Broekhoven. Twee dagen lang vocht de Brigade zich voorwaarts naar Broekhoven, waar zij een doorbraak probeerden te forceren. Bij de rivier de Leij kwamen de troepen tot stilstand: het gebied was te moerassig, bovendien hadden de Duitsers het onder water gezet. De Duitsers hadden daar ook een bruggenhoofd gemaakt, vanwaar zij de geallieerden troepen onder vuur namen. Er vonden hevige beschietingen plaats op de Bosscheweg, Broekhoven, Groenewoud en Ringbaan-oost. Op 27 oktober 1944 reed Alvares met een (pantser)voertuig op een landmijn en werd gedood.

Alvares ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats te Eindhoven (Woensel). De naam van Alvares staat op het Monument voor de gevallenen in Paramaribo.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg,

NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Websites

Noten