Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Allaker, Kenneth Herbert

Kenneth Herbert Allaker
Allaker Kenneth.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 1922
Woonplaats Leeds, Yorkshire (GB)
Naam echtgeno(o)t(e) Pauline Audrey Allaker
Beroep Royal Air Force Volunteer Reserve
Overlijdensdatum 25-05-1944
Plaats van overlijden Goirle. (NL)
Bijzonderheden Vliegtuig crash: Riels Hoefke 25-05-1944

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

Gerrit Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen”. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook die van U.

Kenneth Herbert Allaker is een van hen. Hij overleed op 22-jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel / Eenheid : Royal Air Force (R.A.F.) / 76 Squadron
 • Rang / Functie  : Sergeant / Navigator
 • Registratienummer : 1471670
Graf Kenneth Herbert Allaker (foto: GeKa)

Achtergrond

Kenneth Herbert Allaker geboren in 1922 (GB) is de zoon van Herbert Philip en Daisy Allaker. In mei 1944 trouwde Kenneth, 14 dagen voor zijn fatale vlucht, met Pauline Audrey Allaker in Beeston, Leeds, Yorkshire. Zij kregen samen een zoon, Stuart, die 8 maanden nadat hij gesneuveld was werd geboren. Hij zou zijn vader nooit meer zien.

Gebeurtenis

(Fragment uit: 1940-1945, pag. 64-65 zie literatuur)

Kenneth Herbert Allaker kwam terecht in een Halifax MZ 622 samen met 426719 Flt Sgt Peter Stuart Wade, RAAF (Captain)--, Sgt Kenneth Herbert Allaker RAF (Navigator)--, Sgt Stanley Patterson RAF (Bomb Aimer)--, Sgt James Horrocks RAF (Air Gunner)--, Malcolm Henry Graydon, RAF(Flt.Sgt) en Sgt. R. J. Head (1853252) (RAFVR) (Air Gunner).

De oorlog in Europa was in volle gang. Om 22:38 uur in de nacht van woensdag 24 mei 1944 steeg Halifax MZ622 op van Holme-on-Spalding Moor om Aken, Duitsland, te bombarderen. Na het opstijgen werd er niets meer van dit vliegtuig vernomen en het lukte ze ook niet meer om terug te keren naar de basis.

In een luchtgevecht met Hauptmann Heinz Strüning van het I/NJG 1 moest de bommenwerper het onderspit delven en stortte hij neer in de omgeving van het "Riels Hoefke", ca. 4 km. ten zuiden van Tilburg. De sporen van de vliegtuigwielen waren op de grond zichtbaar. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de piloot een noodlanding wilde uitvoeren, die waarschijnlijk succesvol zou zijn verlopen indien het riviertje 'De Donge' het pad van de bommenwerper niet gekruist zou hebben.

Hierbij verloor de bemanning van deze vlucht, op een na, hun leven. De persoon die deze crash overleefde werd zwaar gewond gevangen genomen en overgebracht naar een ziekenhuis. Dat was Sergeant R. J. Head (1853252) (RAFVR) (Air Gunner) POW = Prisoner of War, van hem is niets meer vernomen.

HOSM-kerk

Meer lezen: klik op deze link. Vliegtuigcrash Goirle, Riels Hoefke, 25 mei 1944.

Kenneth Herbert Allaker is 22 jaar geworden.

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Grafnr. : C. 1. 7
 • Tekst op grafsteen : In loving memo of a gallant son and husband. May his sacrifice not be in vain.(In liefdevolle herinnering aan een dappere zoon en echtgenoot. Moge zijn offers niet tevergeefs zijn.)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • Piet de Bont, Jef van Gils, Gerrit Kobes, Piet Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C.G.W. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.