Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Akademie Mens-Arbeid

Akademie Mens-Arbeid
Academie voor school- en beroepskeuzewerk in de voormalige villa aan de Sint Josephstraat in 1970. (Fotograaf Frans van Aarle, collectie Regionaal Archief Tilburg).

De hogere beroepsopleiding Akademie Mens-Arbeid (AMA) ging in 1967 als Academie voor School- en Beroepskeuzewerk van start. Het was oorspronkelijk een deeltijdopleiding in Utrecht die als dagopleiding naar Tilburg werd verplaatst. Een van de initiatiefnemers was Jos Aarts. De opleiding begon in de jongensschool aan het Sint Willibrordplein en verhuisde in 1968 naar een villa in de Sint Josephstraat. Vanaf de jaren zeventig heette de opleiding Akademie Mens-Arbeid. In 1983 en 1984 werden aan de achterzijde van de villa nieuwe vleugels gebouwd. Tevens verrees er op de plaats van de in 1973 gesloopte villa Trovato in de Sint Josephstraat een nieuw kantoorgebouw. De academie was een algemeen-bijzondere instelling met een eigen bestuur, dat in 1984 aansluiting zocht bij de Katholieke Leergangen (RK Leergangen). De opleiding is tegenwoordig onderdeel van Fontys Hogeschool HRM en Psychologie (Fontys Hogescholen).