Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Aelen N.V., wollenstoffenfabriek M.

Fabriek is onderzocht door Kleijberg, Claudy.


M. Aelen NV
Thomas de Beer.jpg
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Wilhelminapark 5 + 6
Datum oprichting 23 september 1963 overname en voortzetting door Thomas de Beer
Datum opheffing 5 mei 1969
Eigenaars / oprichters Directie Wim J.M. de Beer
Opvolging Geen opvolging
Herkomst eigenaars / oprichters Aelen, M.; Thomas Jan de Beer
Innovatieve aspecten De wollen damesstoffen is een verrijking voor firma de Beer
Reikwijdte van het bedrijf Wereldwijd

Algemene omschrijving

De firma M. Aelen NV was tot 1963 gevestigd aan de Elzenstraat. Hier werden halfwollen- en wollenstoffen gefabriceerd. De productie was voornamelijk gericht op baai en bukskin. Binnenin de fabriek bevonden zich een strijkgarenspinnerij, weverij, ververij en appretuur-afdeling.


Door de steeds scherper wordende concurrentie besluit de directie, Nico J.M. Aelen en Matthieu J. Aelen, de fabriek te verkopen aan firma Thomas de Beer, onder de voorwaarde het hele personeel (110 mensen) mee over te nemen. Thomas de Beer stemt hiermee akkoord en neemt, tegen contante betaling, de aandelen van beide directieleden over inclusief personeel en appretuur.


Na de overname in 1964 werd de productie voortgezet in het gebouwencomplex aan het Wilhelminapark 5 en 6 te Tilburg, onder dezelfde naam M Aelen NV. Nieuwe directeur wordt Wim J. M. de Beer. Alphons M.A.M. Aelen wordt adjunct-directeur. De laatste blijft betrokken bij de dagelijkse leiding gedurende de overgangsperiode van integratie van beiden bedrijven.


In 1967 werd ook deze fabriek gesloten, 430 personeelsleden kwamen op straat. Een klein deel van de activiteiten werd voortgezet, opnieuw onder de naam Thomas de Beer N.V.

Gezinskaart


Opmerkingen

  • 1965: Thomas de Beer fuseerde nog met W. Brands & Zonen en Pessers - van Zuijlen, de productie wordt geconcentreerd aan het Wilhelminapark, de andere locaties werden gesloten. Vanaf 1966 werd deze fusie voortgezet onder de firma N.V. Nederlandse Textielcombinatie.
  • 1972: overname activiteiten van de strijkgarenspinnerij van het Helmondse bedrijf Diddens & Van Asten.
  • 1986: bestond alleen de spinnerij nog, nu aan het Timmermanspad. In 1994 werden er echter huizen gebouwd.


Het laken.JPG

In 1964 werd de fabriek van Aelen aan de Elzenstraat verkocht aan garagebedrijf Holland. Sinds 2002 staat hier aan de Hart van Brabantlaan Het Laken, een kantoorpand van ca. 6000 m2 .

Externe link

M. Aelen NV na overname Thomas de Beer zie: TilburgopdeKaart.nl

Bronnen

▪ J.K. Mercx. Noordbrabant's Nijverheid in beeld. Haarlem : Emrik & Binger, [1918].

Texpress 28-09-1963

▪ Handelsregister, Kamer van Koophandel Tilburg, Toegang 404 A, dossier 574