Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Adrianus Brekelmans

De familie Brekelmans woonde al in de 17e eeuw in Udenhout. Een zekere Johannes is als stamvader in de archieven terug te vinden. Via zijn zoon Adrianus (1700-1770), kleinzoon Joannes (1723-1802) komen we bij zijn ach-terkleinzoon Adriaan (1752-1821) terecht. Deze Adriaan was in 1752 in Udenhout geboren maar verhuisde eerst naar Tilburg en vanuit Tilburg naar Goirle, waar hij in 1821 overleed. Zijn in Tilburg geboren zoon Joannes (1790-1864) verkoos Udenhout echter weer als woonplaats en keerde vanuit Goirle terug naar Udenhout. De familie Brekelmans kreeg zodoende de toenaam de Goilse, dat wil zeggen van Goirle afkomstig. Joannes woonde aan de Groenstraat, het pand met de huidige nummer 51. Joannes zoon Petrus (1831-1906) kreeg acht kinderen. Een van hen was Adrianus (1873-1944), in het dorp beter bekend als Jôsje de Gôolse. Jôsje de Gôolse was een aannemer en architect, die zijn tijd ver vooruit was. Zijn naam is verbonden aan talloze Udenhoutse panden als Sint Felix, Huize Assisië, het Capucijnenklooster, het gemeentehuis, de Sint Petrusschool en het toenmalige patronaatsgebouw. Verder vele woningen en boerderijen.

Jôsje de Gôolse was een actieve man, die zich niet alleen bezighield met bouwen maar ook met ontwerpen en het eigenhandig vervaardigen van bouwtekeningen. Volgens zijn kleinzoon Ad was hij zijn halve leven achter de tekentafel te vinden. In Udenhout heeft hij niet alleen een groot aantal woningen en enkele villa’s ontworpen en gebouwd maar ook het gebouw van de Boerenbond en een groot gedeelte van de gebouwen van Huize Assisië zijn van zijn hand. Een aantal huizen die hij in de toenmalige Van Heeswijkstraat (thans eerste gedeelte Zeshoevenstraat) voor eigen rekening bouwde, werd door hem verhuurd. Dat hij veel personeel had, blijkt uit het feit dat, terwijl hij in Udenhout een viertal woningen bouwde, hij gelijktijdig een school met dertien klassen in Veghel en een klooster in Lage Mierde bouwde. Tijdens de bouw van de zuivelfabriek raakte Jôsje bevriend met de eerste directeur van de zuivelfabriek, Jan Besselink. Elke zondagavond, klokslag 8 uur, ontmoetten ze elkaar in het café. Deze vriendschap had wellicht een positieve invloed op het oplossen van de problemen rond het meerwerk en de gespreide betaling van de laatste termijn. genoemd, wordt in 1873 als zoon van het echtpaar Petrus Brekelmans en Johanna van Laarhoven in Udenhout geboren. Zijn vader was metselaar en Jôsje koos ook voor dat vak, maar richtte al snel een eigen aannemersbedrijf op, dat gevestigd was aan de Kreitenmolenstraat. Hij was een actieve man, die zich niet alleen bezighield met bouwen maar ook met ontwerpen en het eigenhandig vervaardigen van bouwtekeningen. Volgens zijn kleinzoon Ad was hij zijn halve leven achter de tekentafel te vinden. In Udenhout heeft hij niet alleen een groot aantal woningen en enkele villa’s ontworpen en gebouwd maar ook het gebouw van de Boerenbond en een groot gedeelte van de gebouwen van Huize Assisië zijn van zijn hand. Een aantal huizen die hij in de toenmalige Van Heeswijkstraat (thans eerste gedeelte Zeshoevenstraat) voor eigen rekening bouwde, werd door hem verhuurd. Dat hij veel personeel had, blijkt uit het feit dat, terwijl hij in Udenhout een viertal woningen bouwde, hij gelijktijdig een school met dertien klassen in Veghel en een klooster in Lage Mierde bouwde. Tijdens de bouw van de zuivelfabriek raakte Jôsje bevriend met de eerste directeur van de zuivelfabriek, Jan Besselink. Elke zondagavond, klokslag 8 uur, ontmoetten ze elkaar in het café. Deze vriendschap had wellicht een positieve invloed op het oplossen van de problemen rond het meerwerk en de gespreide betaling van de laatste termijn.