Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Adelberg-Hartog, Amalia van

Amalia van Adelberg-Hartog
Adelberg Amalia.jpg
Amalia en haar zus Sebilla met neefje Simon van Adelberg.
Volledige namen Amalia Hartog
Geboortedatum 01-10-1877
Geboorteplaats Tilburg
Adres Anna Paulownastraat 52
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Weduwe
Naam echtgeno(o)t(e) Isaak van Adelberg
Beroep Winkelierster
Overlijdensdatum 04-04-1943
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Zou gearresteerd worden, maar voor het zover was pleegde zij samen met haar zuster Sebilla zelfmoord.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Adelberg-Hartog, Amalia van (geb. Tilburg 01-10-1877, gest. Tilburg 04-04-1943), winkelierster, dochter van Hartog Hartog (1839–1890) en Antje Heijmans (1839–1913). Op 19-06-1916 trouwde zij te Tilburg met Isaäc van Adelberg (Heusden 13-04-1869, Rotterdam 10-03-1928). Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Op 04-04-1943 overleed zij te Tilburg.

Achtergrond

Amalia Hartog werd op 1 oktober 1877 in de Tilburgse Anna Paulownastraat geboren als dochter van slager Hartog Hartog en Antje Heijmans. Zij was het derde kind van de vier: Amalia had een oudere broer, Isidoor Mauritz en een oudere zus, Eva[1]. Sebilla was haar jongere zusje.

Zij trouwde op 19 juni 1916 met de uit Heusden afkomstige koopman Isaäc van Adelberg. Het huwelijk bleef kinderloos. Na het overlijden van hun moeder in 1913 trok Amalia’s ongehuwde zus Sebilla bij haar en Isaäc in aan de Anna Paulownastraat 52.

Deportatie

Op 29 maart 1943 verscheen een besluit van de hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland, Hanns Albin Rauter, dat het met ingang van 10 april 1943 voor Joden verboden was om zich op te houden in een aantal provincies, waaronder Noord-Brabant. Alle nog aanwezige Joden moesten overgebracht worden naar kamp Vught. Alleen leden van de Joodse Raad en gemengd gehuwde Joden waren van deze maatregel uitgesloten.

Ook Sebilla en Amalia moesten zich klaarmaken voor vertrek naar Vught. Zover kwam het echter niet; buurman Christiaan Verharen, Anna Paulownastraat 48, verklaarde dat hij op zaterdagavond 3 april nog bij de zussen op bezoek was. “Ik kwam daar bijna alle dagen. In het gesprek, dat ik met hun dien avond had, verzochten zij mij hun op Zondagmorgen met rust te laten, om op krachten te komen, die in de aanstaande week van hun gevergd zouden worden, want dat zij toch besloten hadden om naar Vught te gaan, waar zij zich in verband met de verordening van den Rijks-Commissaris vóór 10 April 1943 moesten melden.” Rond 12.00 uur op zondag 4 april was nog alles dicht, en gezien het verzoek van de zussen om met rust gelaten te worden ging Verharen weer naar huis. Toen rond 16.30 uur nog steeds alles dicht was, ging hij met zijn buurman van nummer 50, Adrianus Hooijmaijers, poolshoogte nemen. Zij vermoedden dat de zussen de woning heimelijk verlaten hadden en waren ondergedoken. Toen zij de serredeur openden, die wel dicht was maar niet op slot, roken zij een sterke gaslucht. In de keuken bleken twee gaskranen open te staan. De gealarmeerde politie constateerde dat beide zussen die samen in een ledikant lagen, overleden waren. Een zwager en schoonzus uit Waalwijk verklaarden later dat beide zussen zeer overspannen waren, dat zij niet naar Vught zouden gaan, maar “dat hun einde zou zijn aan het gaskraantje.” Amalia Hartog werd 65 jaar.

Struikelstenen voor Amalia en Sebilla Hartog (Foto Rinus Versluis)

Gebeurtenis

Deportatie en vernietiging Joodse volksdeel Tilburg.

Struikelstenen

Op 5 februari 2017 zijn er op initiatief van Rinus Versluis aan het Koningsplein struikelstenen gelegd voor Amalia en Sebilla Hartog.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. het gezin Hartog-Heijmans bestond uit zes kinderen; twee (Salomon en Salomon Jacob) leefden slechts enkele maanden. Isidoor Mauritz (geb. Tilburg 26-08-1872, gestorven Tilburg 08-12-1951); hij was gemengd gehuwd. Eva (geb. Tilburg 25-09-1875, gest. Amsterdam 31-05-1941)