Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Adams, Christiaan Josephus Maria

Chris Adams
1891 Adams, Christiaan Josephus Maria (1).png
Volledige namen Christiaan Josephus Maria Adams
Geboortedatum 08-03-1923
Geboorteplaats Goirle
Adres Kerkstraat 8
Woonplaats Goirle
Beroep Priester-student
Overlijdensdatum 17-12-1944
Plaats van overlijden Hüsum-Schwessing (DE)
Bijzonderheden Dysenterie werd hem fataal.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en militairen. Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

Chris Adams is een van hen. Hij overleed op 21- jarige leeftijd.

Achtergrond

Adams, Christiaan Josephus Maria.jpg

Chris Adams werd op donderdag 8 maart 1923 in Goirle geboren. Zijn vader is Martinus Petrus Adams ( 1889 - 1966) postbode en Antonia Maria Josephina Spapens (1888 - 1959). Zij huwden te Goirle op 21 juni 1920. Chris is het 2e kind in dit gezin van 6 kinderen, 3 zonen en 3 dochters. Na de lagere school vertrok hij (vlgs. gezinskaart 01-05-1936) naar het kleinseminarie in Uden voor een priesterstudie. Hij was toen 13 jaar. In juli 1944 was hij tijdelijk weer thuis i.v.m. zijn zomervakantie.

Gebeurtenis

Chris weigerde deel te nemen aan de zgn. Arbeitseinsatz. Op 9 juli 1944 (hij was toen 19 jaar) werd hij bij een razzia door de Grüne Polizei in de Bergstraat in Goirle gevangen genomen. Via het politiebureau in Tilburg werd hij op 11 juli 1944 opgesloten in kamp Amersfoort. (Blok B, gevangene nr. 2390).

Hij werd op 8 september 1944 overgebracht naar het concentratiekamp Neuengamme (Dld). Vanuit dit hoofdkamp is Chris toen overgebracht naar het nieuw geopende buitenkamp Hüsum-Schwesing (Dld), en daar te werk gesteld in het Arbeitslager als gevangene nr. 4970. Nauwelijks 3 maanden later, op zondag 17 december 1944 overleed hij in dit kamp aan de gevolgen van mishandeling en dysenterie, veroorzaakt door de opzettelijk slechte leefomstandigheden in het kamp.

Graflocatie

Chris werd begraven op 22 december 1944 te Hüsum-Schwesing (Dld)

Chris Adams werd 17 jaar later herbegraven op 7 december 1961 op het Nationaal Ereveld in Loenen. E 309

Ch.J.M.Adams.jpg

Toelichting

Neuengamme, een dorp binnen de gemeente Hamburg in Duitsland. Het zou een onbekend dorp zijn, ware het niet dat daar tijdens de oorlogsjaren 1940 – 1945 een oord van verschrikking was ontstaan: het concentratiekamp Neuengamme. Dit was één van de grootste kampen in Duitsland, met meer dan tachtig buitenkampen. Hüsum-Schwesing was een daarvan. Er zaten bijna zevenduizend Nederlanders gevangen.

Externe links

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994 : door Heemkunde Kring “De Vyer Heertganghen" te Goirle.