Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Abramczyk-Rubinstein, Ella

Ella Abramczyk-Rubinstein
Afbeelding gewenst
Volledige namen Ella Rosalie Rubinstein
Geboortedatum 14-10-1898
Geboorteplaats Berlijn (DE)
Adres Stedekestraat 2
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Heinz Louis Markus Abramczyk
Overlijdensdatum 19-03-1943
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)
Bijzonderheden Omgekomen in concentratiekamp Auschwitz.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Abramczyk-Rubinstein, Ella (geb. Berlijn (DE) 14-10-1898, gest. Auschwitz (PL) 19-03-1943), dochter van Friedrich Rubinstein en Margaretha Schlesinger. Gehuwd met Heinz Louis Markus Abramczyk, dierenarts. Ze hadden geen kinderen.

Achtergrond

Ella Rubinstein werd op 14 oktober 1898 in Berlijn geboren als dochter van Friedrich Rubinstein en Margaretha Schlesinger. Zij trouwde op 3 mei 1927 in Charlottenburg (DE) met Heinz Abramczyk. Hun huwelijk bleef kinderloos. Ella Rubinstein en haar man vluchtten in 1938 naar Nederland. Op 16 juli 1938 meldden zij zich, komend vanuit Rome, bij de Vreemdelingendienst in Den Haag. In februari 1940 vestigden zij zich in Delft, maar omdat vanaf september 1940 de gehele kuststreek van Schiermonnikoog tot Zeeuws-Vlaanderen verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), kozen zij domicilie in Tilburg. Vanaf 2 oktober 1940 woonden zij aan de Stedekestraat 2 en vervolgens vanaf 23 december 1940 aan de Gildebroedersstraat 13.

Deportatie

Nog voor de deportaties in Tilburg begonnen dook het echtpaar Abramczyk onder. Op 25 juli 1942 bleek dat zij met onbekende bestemming waren vertrokken. Waar en wanneer zij zijn opgepakt is niet bekend, maar later in 1942 bevond het echtpaar zich in de gevangenis Düsseldorf-Derendorf.[1] Vervolgens is Ella Abramczyk-Rubinstein overgebracht naar Auschwitz. Daar is zij op 19 maart 1943 vermoord. Haar man kwam op 22 januari 1945 om het leven in Buchenwald.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. In de periode 1933-1945 waren hier politieke gevangenen, tegenstanders van het regime en Joden geïnterneerd.