Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Aannemers Verspeek

Marinus Verspeek

De geschiedenis begint met Marinus Verspeek, die rond 1920 met zijn gezin van “Pauwkes Huiskes” onder Berkel verhuisde naar het Drie Pietjes huis onder Udenhout aan de toenmalige Stationsstraat. Deze woningen zijn rond 1990 afgebroken voor de nieuwbouw van de Rabobank. Marinus was afkomstig uit Vught, maar was al voor zijn huwelijk met de Loonse Cornelia Berends in 1914 in Udenhout timmersmansknecht. Marinus werd tenslotte zelfstandig timmerman-aannemer en zijn zonen Jan, Jos en Wim zetten deze bedrijvigheid door.

Jos Verspeek

Het huwelijk van Jos in 1944 met de Udenhoutse Fien van de Voort (1914), die de beschikking had over een werkplaats en gereedschappen, vergemakkelijkte dat. Deze werkplaats had vroeger toebehoord aan haar vader die wagenmaker was. Deze Janus van de Voort was een zoon van Helm van de Voort van beroep houtbreker (=houthandelaar). Jos had na de oorlog zijn handen vol met het herstellen van de forse schade, veroorzaakt door de verschillende V1’s die in Udenhout naar beneden kwamen. Jos was in die tijd behoorlijk gehandicapt door het feit dat hij als onderduiker gezocht werd. Hij kon onderduiken met behulp van de Duitse Udenhouter Stein, die verbonden was aan Huize Vincentius en aan de Groenstraat woonde. Hij zat zelfs geruime tijd onder de koepel van de watertoren van Vincentius. Na de oorlog kon Jos eindelijk zijn handen uit de mouwen steken en hij zette zich volledig in voor de bouw van de verschillende noodboerderijen in Udenhout. Dit verliep in het begin niet helemaal zonder problemen, want al het benodigde materiaal zoals hout en spijkers was alleen op de bon verkrijgbaar. Het begon met een grote noodbarak voor het gezin Jan Pijnenburg in d'n Brand (Brand, natuurgebied. Na de verschillende witte noodboerderijen volgde de echte nieuwbouw, onder andere de boerderijen van Tinus Simons (Groenstraat), Willem Verschuren (den Duin), Willem van Balkom (de Knijperij) en Bart van den Brand (Biezenmortel).