Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mutsaerts, A. & N.

Is onderzocht door Brands, Joop ingevoerd door Wiki: Evers Zuidweg, Hennie


A&N Mutsaerts
Petrus-Mutsaerts,.jpg
Petrus Mutsaerts, geboren te Tilburg op 8 augustus 1808 en aldaar overleden op 27 december 1868. Hij trouwde Johanna Pessers en vervolgens Jacoba Cornelia Lombarts.
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Pironstraat 1
Datum oprichting Medio 1851
Datum opheffing Medio 1977
Eigenaars / oprichters Peter Mutsaerts
Opvolging Opvolging zonen, neven familie Mutsaerts
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en internationaal

Algemene omschrijving

Het textielbedrijf A&N Mutsaerts is een typische familie onderneming, omdat de opvolging vanuit de mannelijke familielijn is geregeld en daarnaast zijn er huwelijken met andere fabrikantengeslachten. Ook in religieuze sfeer heeft de familie verbintenis nl een bisschop Mgr. Mutsaerts van Den Bosch.

Laat ik de ontwikkeling van A&N Mutsaerts aan de hand van mijn eigen ervaring, in het idioom van die tijd, vertellen. Ik ben op 15 mei 1946 geboren, dan ben je een vroege en kun je pas een jaar later naar een opleiding. Mijn hele familie Staps, van de kouwe kant, werkt in de textiel, dus dat wordt mijn lot. Het gaat me goed af en kan al in 1959 tijdens de vakantie bij dit bedrijf ervaring op doen; wat een harde leerschool. Er wordt mij een oudere wever aangewezen, die vier “langzame” buckskingetouwen bedient. Achter de 40 buckskins staan tachtig snelle Lentzgetouwen. Mijn 2e mentor is een kettingscheerder, die me gewoon een schop onder kont gaf als ik niet snel genoeg klossen aanknoop. Nieuw is dat al in 1959, naast kamgaren, ook met synthetisch garen zoals trevira en terlenka wordt gewerkt. Ik leer er de speciale techniek van synthetisch garen “aandraaien”. Ik zie toe dat er een doek wordt klaargelegd voor de export met een printdruk in gouden letters: Made in Germany! Na mijn diploma in 1960 is er echt aan me getrokken, ook bij andere geslaagden. Wollenstoffenfabrieken bieden b.v. transitorradios en zelfs een bromfiets aan als maar je er maar wil werken. Ik koos voor het familiebedrijf A&N Mutsaerts omdat ze een uitstekend georganiseerde Betex hebben, zicht op de toekomst, leuke sfeer en doen wat ze beloven. Het bedrijf heeft de twernerij, kettingscheerderij, weverij, droog-en natappretuur gestroomlijnd en gemoderniseerd(spinnerij is afgestoten) Bijvoorbeeld een vakwever heeft de mogelijkheid om in de jacquard(=absolute top)-,staalweverij(fiepke van de baas)-of in de productieweverij(de sjouwers) te werken. Onderscheid tussen de clan jacq’s/staal,s en de sjouwers is dat iedereen een overall draagt, maar de clan met een stropdas, jaloersmakend; de kakkers. De wevers zijn dan ook de best betaalde arbeiders van een textielfabriek. Ik zelf verdien na mijn diensttijd in 1968 ƒ125 per week(mijn vader truckchauffeur toen ƒ90) In 1971 staat er een aparte weverijgebouw met zeer snelle spoelloze Snoeck Alco rapiergetouwen en zijn de buckskins verdwenen.

Visitekaartje.jpg

Visitiekaartje A&N Mutsaerts' Wollenstoffenfabrieken B.V.

In de loop van 1963 wordt er op “tarief” gewerkt in de weverij. Als je boven de 7000 schot per uur komt, begint het extra verdienen. Je loon halen hangt af van je bekwaamheid en daarnaast van breuk van de ketting-en de inslaggaren. Over het algemeen is kamgaren sterker dan srtijkgaren, daardoor heb je minder breuk en haal je het “tarief”. Hulpmiddel tegen teveel breuk zijn “bevochtigers”(verstuiving van water in de weefruimte) met als bonus een grote roestmassa; geen “bevochtigers” meer gezien De laatste generatie directeuren “Mijnheer Hans” en “Mijnheer Andre” profileren zich op de europese markt en richten eigen verkooppunten op in het buitenland. In 1970 werken er nog 315 arbeiders en enkele thuisstopsters. De collectie bestaat vnl uit klassieke kamgaren costuums, ook voor de jeugd, vrijetijdskleding, sportjacks, blouses, broeken en dit alles in allerlei designs. Medio november 1974 wordt A&N Mutsaerts onderdeel van een holding en krijgen de twee directeuren Mutsaerts hun ontslag.

Begin 1977 komt het einde van de onderneming in zicht en krijgen 140 werknemers ook hun ontslag met een sociaal plan.

Textielindustrie is niet alleen conjunctureel gevoelig, maar wordt structureel een probleem na 1957. Samenvattend: de (Tilburgse) textielindustrie in Nederland is te duur, concurrentie uit de lage-lonen-landen, de negatieve invloed van de E(E)G, daardoor veel import van goedkope textiel.

Bukskingetouw.jpg
Bukskingetouw

Jacquardgetouw.jpg
Jacquardgetouw

Lentzgetouw.jpg
Lentzgetouw

Herkomst en achtergrond van de oprichter

1849 Peter Mutsaerts, de eerste generatie van de textieldynastie A&N Mutsaerts. Zijn vader Jan-Norbert is al lakenfabrikant. De handelsnaam A&N Mutsaerts is al vijf generaties lang gehandhaafd, ondanks de verschillende opvolgers binnen de mannelijke familielijn.

Datum oprichting is niet bekend, maar uit aanvraag hinderwetvergunning op 31—01-1851 wil oprichter Peter Mutsaerts in een bestaand fabriek Veldhoven 128 een stoommachine plaatsen

Hier volgt een keuze uit de overgebleven info over buitengerechtelijke zaken en Kamer van Koophandel, en fabrieken Tilburg:

  • 09-03-1903 Norbertus Antonius Mutsaerts richt met zijn zonen Vincentius J.M. en Franciscus J.M. een gezamenlijk vennootschap op
  • 12-07-1921 richten Vincentius J.M. en Franciscus J.M. Mutsaerts een vennootschap op. Handelsnaam A&N Mutsaerts wollenstoffenfabriek, vestigingsadres Pironstraat 1 en inlegkapitaal ƒ2.000.000
  • 01-01-1942 Liquidatie van de onderneming vereffenaars Vincentius J.M. en Franciscus J.M. Mutsaerts

De onderneming is echt met de tijd meegegaan, want al in 1851 plaatst Peter Mutsaerts een stoommachine.

Verder heeft de opeenvolgende directies hun fabriek regelmatig uitgebreid en toegerust met stoommachines en later met electramotoren. In de Pironstraat is er een nieuw gebouw gezet.

Wat gebeurde er tijdens WOII: het bedrijf is geliquideerd 01-01-1942.

Gezinskaarten

Door andere auteur

A & N Mutsaerts werd als fabriek van wollen manufacturen in 1867 opgericht in de Kuiperstraat door de broers Cornelis Adriaan en Norbert Anthonie Mutsaerts. In 1880 verhuisde de zaak naar de Pironstraat, waar het bedrijfscomplex tot aan het einde van de jaren zestig werd uitgebreid. Halverwege de jaren zestig werkten er zo’n 400 personen, maar ook hier zorgde de buitenlandse concurrentie voor een neerwaartse spiraal.


In 1977 werd de productie bij A & N Mutsaerts Wollenstoffenfabriek stopgezet, waarna de resterende 260 arbeiders elders werden ondergebracht. Een uit 1906 daterende stoommachine werd overgeplaatst naar het Nederlands Textielmuseum. De nu verdwenen bedrijfsgebouwen aan de Pironstraat waren nog in gebruik door onder meer het Mollerinstituut en het NTM. Een gebouw op de hoek van de Gasthuisring en de Philips Vingboonsstraat bood nog enige tijd onderdak aan Scryption, maar ook dit pand werd gesloopt voor woningbouw.

Het Geheugen van Tilburg

Externe link

A & N Mutsaerts op TilburgopdeKaart.nl

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg C252 Rato 4960 Nakomelingen Mutsaer(t)s
  • Website genealogieonline-stamboom Driessen
  • Documentatiemap Textielmuseum
  • Regionaal Archief Tilburg Hinderwetvergunningen verleend aan textielbedrijven in Tilburg 1826-1875 - 1851 31-01
  • BHIC Toegang 41 kantongerecht Tilburg 1838-1930 Buitengerechtelijke zaken, inventaris nr. 522 blz 299
  • BHIC Handelsregister Kamer van Koophandel en fabrieken Tilburg. 404a dossier 1073 jaarletter 1090, jaarletter 693
  • Eigen ervaring van de onderzoeker.
  • Sectie K 128
  • Regionaal Archief Tilburg Collectie 1083 Hinderwetvergunningen Tilburg 1875-1937
  • Inventarisnrs 697, 1152, 1163, 1207, 1921,2219,2407, 2896, 3577
  • Nieuwsblad v.h. Zuiden 11-01-1969 en 15-08-1970
  • artikelen uit Texpress
  • Van Gorp Tilburg
  • De ondergang van de Tilburgse textielindustrie, Tilburg, 1980, 6 delen. Uitgave Katholieke Hogeschool Tilburg *1980 serie I.V.O.