Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

250 jaar De Strijdhoef

7.3 kasteel-STRIJDHOEVE.jpg

Kasteel Strijdhoef

Roofvogelshow250jaarStrijdhoef.jpg

Roofvogelshow bij het feest

In het Pinksterweekend van 2011 werd feestelijk het 250-jarig bestaan van Kasteel de Strijdhoef gevierd.

  • Op 22 april werd gestart met het gratis huis aan huis verspreiden van een fraaie Unentse Krant, de vierde uitgave in deze reeks. De krant met een oplage van 5000 exemplaren is zeer enthousiast ontvangen door de inwoners van Udenhout en Biezenmortel.
  • Van 4 mei tot 13 juni was er een expositie over het kasteel ingericht in de bibliotheek van Udenhout. Leerlingen van groep 4 van de plaatselijke basisscholen brachten klassikaal een bezoek aan deze expositie.
  • Van 6 tot 9 juni werden 350 leerlingen uit de bovenbouw van de Udenhoutse basisscholen ontvangen op het kasteel. Zij werden door vrijwilligers van Heemcentrum ’t Schoor rondgeleid en de leerlingen ontvingen een interessante lesbrief die speciaal voor dit jubileum door ons was samengesteld.
  • Op 7 juni hield de voorzitter van het schrijversteam een lezing over het kasteel in de openbare bibliotheek van Udenhout. De zaal was tot de laatste plaats bezet en we ontvingen veel leuke reacties.
  • In het Pinksterweekend werden de kasteelfeesten gehouden. Vanuit Heemcentrum ’t Schoor hadden twee bestuursleden zitting in een enthousiaste werkgroep die alle feestelijkheden en activiteiten bedacht en organiseerde.
  • Op zaterdag 11 juni werd op het fraaie binnenplein van het kasteel in aanwezigheid van ruim 200 genodigden ons boek met als titel ‘Over ’t Kasteel’ gepresenteerd. Het werd een sfeervolle en feestelijke bijeenkomst. Meer informatie over deze boekpresentatie leest u in de bijdrage van het schrijversteam.
  • Op zondag 12 juni werd de dag begonnen met een gildegroet aan de kasteelheer met aansluitend een Middeleeuwse dorpsbrunch, die mede dankzij het stralende weer een groot succes werd. De dag werd afgesloten met een muziekprogramma waaraan veel Udenhouts talent meewerkte.
  • Op maandag 13 juni werd aangesloten bij de landelijke Open Kastelendag en vonden er een kunstmarkt en een roofvogelshow plaats. Er waren veel bezoekers.

Ook was er door ons een wandeling uitgezet rond en over de landerijen van kasteel De Strijdhoef. Deze wandeling was opgenomen in onze Unentse Krant en gedurende het hele weekend voor geïnteresseerden ook apart verkrijgbaar. Daarnaast was er een zogenaamde eerste-dag-envelop te koop met daarop een speciale fraaie postzegel van het jubilerende kasteel.

Gedurende het weekend was het kasteel gedeeltelijk opengesteld voor het publiek en was er in de kelder een uitgebreide expositie te bezichtigen met als thema het 250-jarig bestaan van het kasteel. De expositie was door onze vrijwilligers ingericht. Dat was een hele klus maar het resultaat mocht er zijn. Het hele weekend was er een groot aantal vrijwilligers aanwezig om rondleidingen en uitleg te geven. Er is niet alleen tijdens de kasteelfeesten, maar ook in de voorbereidingen door de vrijwilligers van Heemcentrum ’t Schoor heel hard en met veel enthousiasme gewerkt om alle genoemde activiteiten te doen slagen.

Veel dorpsbewoners waren betrokken bij de festiviteiten en ruim 3000 bezoekers bezochten in dat weekend het kasteel. Het werd, zoals we vooraf ook hadden gehoopt, een echt dorpsfeest met een fantastische sfeer.

Zie ook